Loading...

Projekt Tvrđave kulture Šibenik kao primjer dobre prakse u novom vodiču Europske komisije

12.01.2022
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

U vodiču je istaknuto kako uspješno iskoristiti sredstava za implementaciju inovativnih tehnika i sadržaja u prezentiranju kulturne baštine

Europska komisija je krajem 2021. objavila novi interaktivni vodič The CulturEU Funding Guide - EU Funding Opportunities for the Cultural and Creative Sectors 2021-2027 u kojem su prikazane sve mogućnosti financiranja dostupne na razini EU-a za kulturne i kreativne sektore u narednom periodu.

Interaktivni vodič na jednom mjestu pruža informacije o ukupno 75 mogućnosti financiranja iz 21 programa EU-a, od programa Kreativna Europa i Obzor Europa do strukturnih fondova i fonda InvestEU. U tom interaktivnom alatu svi europski dionici kulturnih i kreativnih sektora bit će u samo nekoliko „klikova“ usmjereni na najprikladniju financijsku potporu EU-a koja im je dostupna. Predstavljanje tih mogućnosti dopunjeno je inspirativnim iskustvima i primjerima najbolje prakse.

Upravo je projekt Fortress ReInvented - Inovativni pristup i digitalni sadržaji na povijesnim tvrđavama, čiji je nositelj Muzej grada Šibenika, u vodiču istaknut kao primjer dobre prakse kako uspješno iskoristiti europska sredstava za implementaciju inovativnih tehnika i sadržaja u prezentiranju kulturne baštine široj javnosti. 

Sredstvima iz projekta su se na Tvrđavi sv. Mihovila dvije podzemne cisterne za vodu, datirane iz 15. stoljeća, transformirale u vremenske kapsule i oživile legendu o nastanku grada te burnu povijest tvrđave putem 3D video mapping tehnike projiciranja.

Osim toga, tvrđava je dobila i multimedijalne vodiče - tablete s digitalnim i audio sadržajima koji se pokreću samostalno u trenutku prolaska pored unaprijed postavljenih točaka važnih za povijesni razvoj najstarije šibenske tvrđave, a putem Fortress Reality Window zaslona osjetljivog na dodir (touchscreen) se live streamom povezala s ostalim partnerskim tvrđavama u Klisu, Kanli Kuli u Herceg Novom i Vranduk kuli u Zenici.

Cijeli vodič možete pogledati ovdje.

Više pročitajte ovdje.

Izvor i foto: Tvrđava kulture Šibenik

 

Vaši komentari