Loading...

Prvi brod MSC Cruisesa pogonjen LNG-om uspješno je dovršio prvi niz pokusnih plovidbi

23.06.2022
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

MSC World Europa i MSC Euribia postat će ekološki napredni brodovi

Odjel za krstarenja MSC Grupe i Chantiers de l'Atlantique su tijekom proteklog vikenda proslavili dvije važne prekretnice za prva dva broda MSC Cruisesa pogonjena prirodnim ukapljenim plinom (LNG), oba u izgradnji u St. Nazaireu (Francuska).

MSC World Europa, prvi brod pogonjen LNG-om koji će se pridružiti floti ove kompanije te ujedno i najveći brod na kružnim putovanjima na svijetu s pogonom na LNG, uspješno je obavio prvi niz pokusnih plovidbi u Atlantskom oceanu koje su uključivale testiranje performansi brodskih motora, upravljivost, potrošnju goriva, sigurnosne sustave, brzinu i zaustavni put.

MSC Euribia će postati jedan od ekološki najnaprednijih brodova u floti MSC Cruisesa, a nazvana je po drevnoj božici Eurybiji koja je koristila vjetrove, vrijeme i zviježđa kako bi ovladala morima. MSC Euribia će imati potpuno drugačiji izgled u usporedbi s ostalim brodovima u floti MSC Cruisesa zahvaljujući ekskluzivnom umjetničkom dizajnu koji je transformirao trup broda MSC Euribia u divovsko plutajuće platno s ciljem prenošenja poruke o važnosti održivosti i predanosti ove kompanije moru.

Oba broda, MSC World Europa i MSC Euribia, će biti pogonjena prirodnim ukapljenim plinom koji eliminira emisije onečišćujućih tvari u zrak poput sumpornih oksida te smanjuje emisiju dušikovih oksida do 85%. LNG također igra ključnu ulogu u ublažavanju klimatskih promjena jer smanjuje emisiju CO2 za 25% i utire put korištenju održivih nefosilnih goriva uključujući zeleni vodik.

MSC Cruises je uložio 3 milijarde eura u tri broda za kružna putovanja pogonjena LNG-om, a izgradnja trećeg broda „World Class II“ trebala bi započeti početkom sljedeće godine u brodogradilištu Chantiers de l' Atlantique.
 

„Prošle godine smo dali važno obećanje da ćemo postići neto nultu emisiju stakleničkih plinova do 2050. godine, vodeći industriju na putu prema dekarbonizaciji. MSC World Europa i MSC Euribia će igrati temeljnu ulogu na tom putovanju.“, rekao je Pierfrancesco Vago, izvršni predsjednik, Odjel za krstarenja MSC Grupe.

Više pročitajte ovdje.

Izvor i foto: MSC

Vaši komentari