Loading...

Strategija razvoja održivog turizma do 2030. u javnom savjetovanju

22.07.2022
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću otvoreno je do 20. kolovoza 2022.

Ministarstvo turizma i sporta započelo je proces e-savjetovanja sa zainteresiranom javnošću Strategije razvoja održivog turizma do 2030. godine i Strateške procjene utjecaja na okoliš.

Strategija je akt strateškog planiranja hrvatskog turizma za razdoblje do 2030. godine, a usklađena je s Nacionalnom razvojnom strategijom Republike Hrvatske do 2030. godine i temeljnim dokumentima i politikama Europske unije i Republike Hrvatske, uključujući Nacionalni plan oporavka i otpornosti.

Strategija je izrađena u suradnji s predstavnicima ključnih dionika hrvatskog turizma, ministarstava i drugih relevantnih institucija, a svojim je stavovima dao doprinos velik broj dionika u okviru tematskih radionica, sastanaka i intervjua. U izradu su bili uključeni i predstavnici lokalne zajednice i brojni građani koji su se uključili sudjelujući u anketnom istraživanju.

Strategija sadrži viziju razvoja održivog turizma u RH, razvojne potrebe i potencijale koje treba ostvariti te strateške ciljeve koji su definirani sukladno stavovima ključnih dionika uz uvažavanje globalnih trendova. Na temelju Strategije izrađuje se Nacionalni plan razvoja održivog turizma od 2021. do 2027. godine koji će sadržavati detaljniju razradu konkretnih mjera, a bit će usvojen paralelno sa Strategijom.

"Ovom Strategijom definiramo razvoj održivog i odgovornog turizma kao i njegovu zelenu i digitalnu tranziciju kroz četiri strateška cilja - cjelogodišnji i regionalno uravnoteženiji turizam, turizam uz očuvan okoliš, prostor i klimu, konkurentan i inovativan turizam te otporan turizam. Ciljevi su horizontalne prirode i podjednako se odnose na sve dionike u turizmu. Strategija uzima u obzir sve izvore financiranja koji su Hrvatskoj kao članici EU-a na raspolaganju, kao i sredstva iz posebnih fondova kojima se potiče turizam u Hrvatskoj. Svaki strateški cilj je povezan s izvorima financiranja i razvojnim potrebama, kao i potencijalima koji su temelj razvoja turizma u ovom desetljeću", poručila je ministrica Brnjac.

Strategiju razvoja održivog turizma do 2030. godine možete pronaći ovdje, a u javnom savjetovanju nalazi se do 20. kolovoza 2022. godine.

Više pročitajte ovdje.

Izvor: MINTS

Foto: e-Savjetovanja

Vaši komentari