Loading...

Više od 350 učenika dobilo je certifikat održivog turizma

12.09.2014
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

U Hrvatskoj, Grčkoj, Latviji i Poljskoj, tijekom 2013. i 2014. godine, osam obrazovnih institucija započelo je blisko surađivati s nacionalnim udrugama turističkih agencija kako bi svojim učenicima predstavili najnovije trendove u održivom turizmu.

Učenicima je predstavljen Travelife, vodeća inicijativa za obuku, upravljanje i certifikaciju za turističke agencije i pružatelje usluga smještaja predane dostizanju održivosti. Tijekom provedbe projekta, više od 350 učenika u četiri zemlje pohađalo je edukaciju o održivom turizmu. Rezultat je Travelife certifikat kao dokaz njihovih novostečenih znanja i vještina.

Suradnja je ključ

Suradnja između turističkih udruga i obrazovnih ustanova pokazala se kao primjer kojim se uspješno smanjuje razlika vještina budućih djelatnika u turizmu i zahtjeva tržišta rada.

„Održivost u turizmu za Udrugu hrvatskih putničkih agencija (UHPA) temelj je na kojemu sve gradimo, ali i krajnji cilj. Ponosni smo što smo veza između poslovnog i obrazovnog sektora jer je iznimno važno imati sustav koji okuplja prakse održivog poslovanje turističkih agencija i prosljeđuje ih direktno školama i učenicima. Samo na takav način možemo očekivati održivost u budućnosti,“ izjavio je Željko Trezner , direktor UHPA-e.

Do sada razvijeni materijali za obuku o održivom razvoju turizma i održivim praksama bili su akademske prirode. Relativno se malo truda uložilo u razvoj materijala utemeljenih na različitim praksama u provedbi održivosti unutar turističke industrije. Rješenje za ovaj problem našao se u Travelifeu (www.travelife.info) utemeljenom na praktičnim iskustvima vodećih poduzeća u Europi (iz prakse, praksi).

„Koristeći materijale koji su došli iz prakse, turističke agencije i obrazovne ustanove mogu osmisliti edukacije koje će zadovoljiti potrebe tržišta rada i poduprijeti uključivanje održivosti u poslovanje turističkih agencija,“ pojasnio je Naut Kusters, Travelife menadžer.

Održivost je osnova za uspjeh svake firme

Sve vise i vise poduzeća prepoznaje važnost održivog poslovanja te smatra kako je održivost sastavni dio njihova budućeg uspjeha. Osim učenika,  vise od 120 zaposlenika turističkih agencija u Hrvatskoj, Grčkoj, Latviji i Poljskoj završilo je trening zaradivši Travelife Certifikat za upravljanje održivosti.

Sljedeći korak u upravljanju održivosti je primjena naučenog kroz integraciju održivih praksi u poslovanje te nastavak certifikacije u sustavu Travelife. Prve turističke agencije su već dobile Travelife Partner certifikat i nastavljaju napredovati.

Održivo obrazovanje za održivi turizam

Projekt je postavio osnove za dugoročan nastavak obrazovanja o održivom razvoju turizma razvijajući lokalne kapacitete i znanje za upravljanje, promoviranje i širenje sustava obuke. Djelatnici partnerskih organizacija i profesori obrazovnih ustanova dobili su nova znanja i vještine kojima će motivirati, educirati i usmjeravati djelatnike putničkih agencija i učenike u procesu uključivanja održivih praksi poslovanja na radnom mjestu.

O CSR-TOUR projektu – www.travelife.info/csrtour

Inicijativa je dio projekta „Društveno odgovorno poslovanje u turizmu“ (Corporate Social Responsibility Training and Certification in the Travel Sector – CSR TOUR“) financiranog kroz Program za cjeloživotno učenje, Ministarstva turizma Republike Hrvatske i Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge. To je dvogodišnji projekt u kojem, uz hrvatske, sudjeluju turističke udruge iz Nizozemske, Velike Britanije, Poljske, Latvije i Grčke.

Vaši komentari