Direktor HTZ-a Kristjan Staničić ponovno izabran za potpredsjednika ETC-a

Najvažnije i najstarije međunarodno turističko udruženje u Europi kojeg čine 35 nacionalne europske turističke organizacije izabralo je predsjednika i potpredsjednike

U četvrtak, 25. svibnja 2023. u Tallinu u Estoniji održan je 105. sastanka Opće skupštine ETC-a, odnosno 108. sastanka Odbora direktora ETC-a.

Na sastanku je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić ponovno izabran za potpredsjednika Europske putničke komisije (European Travel Commision - ETC), najvažnijeg i najstarijeg međunarodnog turističkog udruženja u Europi kojeg čine 35 nacionalnih europskih turističkih organizacija, kao i pridruženi članovi među kojima su agencije, pružatelji usluga u turizmu te prijevoznici. 

Zahvaljujem kolegama na ukazanom povjerenju i prilici da svi zajedno nastavimo raditi na unaprjeđenju europskog turističkog sektora, odnosno na promociji Europe kao jedinstvene turističke destinacije. Iza nas su vrlo izazovna vremena, no pokazali smo kako se brzim odlukama, ciljanom promocijom i kvalitetnom ponudom može postići brz i stabilan oporavak turizma. Određeni izazovi i dalje postoje, međutim svjedočimo povratku razine putovanja iz pretpandemijskog razdoblja te ćemo u sklopu aktivnosti ETC-a učiniti sve da ovaj pozitivan trend rasta zadržimo i u budućnosti“, izjavio je direktor Staničić.

Uz direktora Staničića, koji je imenovan potpredsjednikom ETC-a, Miguel Sanz iz Španjolske izabran je za predsjednika ETC-a, dok je u svojstvu potpredsjednika još imenovana Magda Antonioli iz Italije. Uz nova imenovanja na sastancima se raspravljalo i o Godišnjem izvješću ETC-a za 2022. godinu, članarinama za razdoblje od 2024. do 2027. godine, a odobren je i strateški okvir ETC-a do 2030. godine.

Dodajmo kako je u Tallinu ovim povodom održan i Industrijski forum pod nazivom „Climate change mitigation for tourism“ na kojem se raspravljalo o štetnim utjecajima klimatskih promjena na turizam, a predstavljen je i Akcijski plan za klimu ETC-a u sklopu kojeg je predviđeno značajno smanjenje emisija generiranih radom ovog udruženja do 2030. U sklopu plana je istaknuta i snažna podrška angažmanu u klimatskim akcijama koje će provoditi nacionalne turističke organizacije europskih zemalja i članica ETC-a. 

Više pročitajte ovdje.

Izvor i foto: HTZ