Europski turoperatori zabrinuti izostankom ambicije Europske komisije da se preispita zaštita potrošača u uslužnom lancu industrije putovanja

Predstavnici europskih turoperatora i turističkih agencija izrazili su ozbiljnu zabrinutost vezano uz reviziju EU Direktive o paket aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima

Na sastanku Europskog udruženja nacionalnih udruga putničkih agencija i organizatora putovanja (ECTAA), održanom prošli tjedan, 29. studenog 2022., u grčkom Solunu, predstavnici europskih turoperatora i turističkih agencija izrazili su ozbiljnu zabrinutost vezano uz reviziju EU Direktive o paket aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima, odnosno izmjene koje razmatra Europska komisija. Premda Komisija trenutno provodi konzultacije o reviziji zakonodavnog okvira i poboljšanju zaštite putnika, opcije koje se razmatraju ukazuju na nisku usklađenost u nametanju obveza turoperatorima s jedne i zračnim prijevoznicima s druge strane.

Povjerenik Komisije za pravosuđe, Didier Reynders, čiji portfelj uključuje zaštitu prava potrošača, u postupku revizije Direktive jasno je dao do znanja kako je potrebno ograničiti avansna plaćanja turoperatorima. Međutim, decidirane želje da se ista ograniče i kod zračnih prijevoznika, što je u nadležnosti povjerenice za promet, Adine Valean, u reviziji – nema. Činjenica je to koja ukazuje na elementarno nepoznavanje funkcioniranja industrije putovanja s obzirom na činjenicu da turoperatori i turističke agencije novac svojih klijenata ne zadržavaju za sebe, već njime plaćaju svoje dobavljače, a posebno zračne prijevoznike, koji mahom zahtijevaju avansna plaćanja u punom iznosu.

Jednako tako, dok Komisija razmatra dodatno reguliranje zaštite od nesolventnosti organizatora putovanja, nema konkretnih prijedloga za učinkovito reguliranje zaštite od nesolventnosti zračnih prijevoznika, usprkos preporuci Europskog revizorskog suda iz lipnja 2021. prema kojoj bi trebalo proširiti Direktivom propisane zaštite od nesolventnosti, te bi iste trebale pokrivati i troškove repatrijacije zračnim prijevozom prema Uredbi 261/2004.

 „Ograničavanje avansnog plaćanja i nametanje zaštite od nesolventnosti samo jednom dijelu uslužnog lanca, ide na štetu turoperatora, uglavnom malih i srednjih poduzeća, te će ih istisnuti s tržišta. To će potrošače lišiti osnovnog turističkog proizvoda, budući da im paket-aranžman nudi visoku razinu zaštite”, istaknuo je Frank Oostdam, predsjednik ECTAA-e, te pozvao EK povjerenike da, ako im je zaista cilj poboljšati zaštitu potrošača, ujednače obveze kroz cijeli uslužni lanac.

Izvor i foto: ECTAA