Hrvatska uvela euro i ušla u Schengen

Od 1. siječnja 2023. Hrvatska je postala 20. država članica europodručja i 27. članica šengenske zone

Republika Hrvatska je 1. siječnja 2023. godine uvela euro i ušla u Schengen, čime se zaokružuje postupak integriranja u politički prostor Europe. S obzirom na sveobuhvatnost organizacija i multilateralnih dogovora preko kojih države Europe surađuju, Hrvatska ulazi u društvo potpuno integriranih država Europe.

Tako je s prvim danom nove godine Hrvatska postala 20. članica europodručja, a euro je postao službena novčana jedinica i zakonsko sredstvo plaćanja u Hrvatskoj. Na mrežnoj stranici www.euro.hr nalaze se najvažnije informacije o uvođenju eura i sve o procesu zamjene hrvatske kune eurom, a za lakše preračunavanje kune u eure i obratno izrađena je mobilna aplikacija EuroHR s kalkulatorom za konverziju. Više informacija o euru kao službenoj valuti RH pronađite ovdje.

Još jedna novost je i ta da je s početkom ove godine Hrvatska postala 27. članica šengenske zone, najvećeg područja slobodnog kretanja roba i ljudi u svijetu, u kojoj se nalaze sve članice Europske unije, osim Bugarske i Rumunjske, Cipra i Republike Irske, te još četiri države koje nisu članice EU: Švicarska, Island, Lihtenštajn i Norveška.

Ulaskom Hrvatske u Schengen ukinute su granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima, a 26. ožujka bit će ukinute i u zračnim lukama. To znači da neće biti nikakvih graničnih kontrola i zaustavljanja vozila prilikom prelaska granice iz Hrvatske u Sloveniju i Mađarsku, kao ni obratno. Za putovanje u bilo koju zemlju EU ne treba putovnica, kao ni do sada.

Granica Hrvatske s BiH, Srbijom i Crnom Gorom postala je vanjska granica EU. U praksi, granice Hrvatske prema tim državama funkcioniraju kao vanjska granica EU pa ne bi trebalo biti previše problema s prilagodbom.

Izvor: Vlada RH, Ministarstvo financija, euro.hr, DuList

Foto: EU