Geopark Biokovo-Imotska jezera postaje treći UNESCO-ov Geopark u Hrvatskoj

Ispunivši sve kriterije postaju dio popisa UNESCO Global Geopark

Vijeće UNESCO-ovih Globalnih Geoparkova prihvatilo je Geopark Biokovo-Imotska jezera kao UNESCO Svjetski Geopark tijekom prvog sastanka 8. sjednice organizirane 4. i 5. rujna 2023. u Marakešu (Maroko), pod pokroviteljstvom UNESCO-vog globalnog geoparka M'Goun.

UNESCO-vo Vijeće za globalne geoparkove igra ključnu ulogu u ocjenjivanju novih i obnovljenih UNESCO-vih nominacija za Globalne Geoparkove. Njegovi se članovi sastaju jednom godišnje kako bi utvrdili ispunjavaju li nove prijave potrebne standarde i mogu li se proslijediti Izvršnom odboru UNESCO-a na službeno odobrenje.

„Područje Geoparka Biokovo-Imotska jezera prostor je od iznimne kulturne baštine, bogatog povijesnog naslijeđa i prirodne vrijednosti koji obuhvaća veliku raznolikost staništa, vrsta biljaka i životinja, ali isto tako i geološku raznolikost zastupljenu u brojnim geološkim tvorevinama nastalim u različitim razdobljima prošlosti Zemlje. Upravo taj veliki potencijal ovog područja razlog je zašto je Geopark Biokovo-Imotska jezera postaje treći UNESCO-ov Geopark u Republici Hrvatskoj, a svi mi koji smo predano radili na ovom projektu imamo razloga biti ponosni.“, kazao je Slavo Jakša, ravnatelj JU PP Biokovo.

Inicijativa o Geoparku Imotskih jezera rodila se 2018. godine, a kako je sličnu inicijativu imao i Park prirode Biokovo, Nacionalno povjerenstvo za UNESCO geoparkove u Hrvatskoj izrazilo je stav da se inicijative objedine i u zajedničkoj prijavi dođe do cilja. Projekt je podržalo i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Geoparkovi UNESCO-a su jedinstvena geografska područja od međunarodnog značaja kojima se upravlja holističkim konceptom zaštite, obrazovanja i održivog razvoja. Geopark Biokovo - Imotska jezera treći je na popisu UNESCO-ovih geoparkova iz Hrvatske, nakon Parka prirode Papuk te viškog arhipelaga.

Više pročitajte ovdje.

Izvor: Dalmacija News & HTZ

Foto: UNESCO Global Geopark