EU: Proglašene destinacije pametnog turizma i izvrsnosti

Pafos i Sevilla odnijeli pobjedu za Europske prijestolnice pametnog turizma, a Kranj za destinaciju izvrsnosti

Europska komisija objavila je kako su Pafos (Cipar) i Sevilla (Španjolska) izabrani za pobjednike natjecanja Europske prijestolnice pametnog turizma 2023., dok je Kranj (Slovenija) izabran za pobjednika natjecanja Europska destinacija izvrsnosti (EDEN) 2023. Ove dvije inicijative EU-a imaju za cilj proslaviti destinacije zbog svojih pametnih i održivih turističkih praksi, kao i promicati rast navedenih praksi u Europi.

Natjecanje Europska prijestolnica pametnog turizma prepoznaje izvanredna postignuća u četiri specifične kategorije: pristupačnost, održivost, digitalizacija kao i kulturna baština i kreativnost, dok se natjecanje Europska destinacija izvrsnosti bavi manjim turističkim destinacijama koje mogu pokazati svoja izvanredna postignuća u održivosti i inspirirati druge turiste za odredišta u njihovoj zelenoj tranziciji. Natječaji su bili otvoreni za odredišta diljem EU-a, kao i za zemlje izvan EU-a koje sudjeluju u programu COSME.

Dvije europske prijestolnice pametnog turizma imat će koristi od podrške komunikaciji i brendiranju tijekom 2023. Uz to, Europska destinacija izvrsnosti bit će pozicionirana kao pionir održivosti turizma posvećena ciljevima Europskog zelenog plana te će tijekom iste godine dobiti stručnu komunikaciju i potporu brendiranja na razini EU-a.

Izvor i foto: Europska prijestolnica pametnog turizma & Europska destinacija izvrsnosti (EDEN)