Tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana zabilježen rast u dolascima i noćenjima

Od 23. prosinca 2022. do 8. siječnja 2023. zabilježen je rast od 28 % u dolascima i 19 % u noćenjima u odnosu na blagdane 2021./2022.

Odlične rezultate i turističke trendove iz prošle godine potvrđuje i turistički promet ostvaren tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana. Naime, u navedenom je razdoblju, odnosno od 23. prosinca 2022. do 8. siječnja 2023. u Hrvatskoj ostvareno više od 214 tisuća dolazaka i 594 tisuće noćenja što u odnosu na blagdane 2021./2022. predstavlja rast od 28 % u dolascima i 19 % u noćenjima. 
 
„Ovim smo rezultatom vrlo uspješno zaključili prethodnu godinu te u pozitivnom tonu i ozračju ušli u 2023. godinu. Da je tome tako potvrđuje i više od 260 tisuća noćenja ostvarenih u dosadašnjem dijelu siječnja što u odnosu na siječanj lani predstavlja rast od devet posto. S ciljem zadržavanja ovih pozitivnih trendova pripremamo niz promotivnih aktivnosti, kampanja, prezentacija, ali i sajamskih nastupa. Tako ćemo, uz informativne aktivnosti i kampanje povezane s uvođenjem eura i ulaskom naše zemlje u Schengen, Hrvatsku u siječnju predstaviti na sajmovima u Madridu, New Yorku, Stuttgartu, Düsseldorfu i Utrechtu“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a, pohvalivši kvalitetnu i bogatu turističku ponudu brojnih destinacija koje su za vrijeme blagdana i praznika u Hrvatsku privukle brojne inozemne goste. 
 
Dodajmo kako je tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana najviše noćenja ostvareno u Istri (133 tisuće), na Kvarneru (123 tisuće) te u Zagrebu (97 tisuća). 
 
Gledano prema destinacijama, u razdoblju božićnih i novogodišnjih blagdana najviše noćenja bilježi Zagreb sa spomenutih 97 tisuća noćenja, Opatija s preko 42 tisuće te Split s gotovo 36 tisuća noćenja. 
 
Uz domaće goste koji su u navedenom razdoblju ostvarili najviše noćenja, više od 190 tisuća, od stranih turista su najviše noćenja ostvarili Austrijanci, više od 77 tisuća, dok su Slovenci ostvarili oko 62 tisuće, Nijemci više od 55 tisuća te Talijani više od 37 tisuća noćenja.  

Više pročitajte ovdje.

Izvor i foto: HTZ