U Zagrebu predstavljen prvi autobus na vodik

Zagreb je jedini hrvatski grad koji je izabran za sudjelovanje u misiji EU za 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030.

U sklopu tri flagship projekta Europske komisije (JIVE/JIVE2/MEHRLIN) Zagreb i njegovi posjetitelji proteklog su tjedna imali priliku na gradskim prometnicama vidjeti i upoznati se s prvim autobusom na vodik u službi javnog gradskog prijevoza.

Projekt omogućava demonstraciju vozila na vodik i na taj način promociju vodikovih tehnologija u prijevozu, a ujedno i što veću vidljivosti Republike Hrvatske i grada Zagreba na karti zelene Europe. Također, javni gradski autobus na vodik dodatna je promocija Adventa i grada Zagreba kao predvodnika ne samo po božićnom ugođaju već i aktivnoj promociji zelenih i pametnih gradova budućnosti.

Grad Zagreb jedini je hrvatski grad koji je izabran za sudjelovanje u misiji Europske unije za 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030., a svi oni imaju obvezu izrade ugovora o klimi koji će uključivati opći plan za postizanje klimatske neutralnosti u svim sektorima, primjerice energetici, zgradarstvu, gospodarenju otpadom te prometu. Upravo ovaj projekt pruža mogućnost Gradu Zagrebu da nastavi sa svojim aktivnostima i nastojanjima te maksimalno iskoristi mogućnost financiranja zelene tranzicije.

Glavne prednosti autobusa na vodik posebno uključuju kratko vrijeme punjenja, širok domet vožnje, vožnju bez buke, vibracija i bez emisija stakleničkih plinova. Pri korištenju vodika u vozilu, jedini produkt je voda.

Građani su prvi autobus na vodik imali prilike vidjeti u posebnim vožnjama na adventskim rutama, a u četvrtak 01. prosinca 2022. godine autobus se mogao vidjeti ispred Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Osim autobusa, u dvorištu Tehničkog muzeja bio je i Mirai - Toyotin prvi automobil na vodik u kojem su se građani mogli provozati u društvu proslavljenog hrvatskog automobilista Juraja Šebalja. 

Više pročitajte ovdje.

Projekti JIVE i JIVE2 financirani su od strane Clean Hydrogen Joint Undertaking prema ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava br. 735582 i 779563. Clean Hydrogen Undertaking prima potporu iz programa Europske unije za istraživanje i inovacije Horizont 2020, Hydrogen Europe i Hydrogen Europe Research.

O projektima JIVE i JIVE 2: Projekti JIVE i JIVE2, koji su započeli u siječnju 2017. i siječnju 2018., postavit će 310 autobusa na gorivne ćelije s nultom emisijom i pripadajuću infrastrukturu (u okviru projekta MEHRLIN) u 17 europskih gradova i regija do prve polovice 2020ih godina, a što predstavlja najveću implementaciju u Europi do sada. Autobusi će biti raspoređeni u gradovima i regijama u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Izvor: TZGZ, Agencija za ugljikovodike i Hrvatska udruga za vodik