UNWTO: Ključni podaci o turizmu na UNWTO Tourism Data Dashboard 

Cilj je pružiti statističke informacije o ključnim pokazateljima koji se odnose na inicijativni i receptivni turizam na globalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini

UNWTO je pokrenuo posebnu kategoriju na svojoj mrežnoj stranici - UNWTO Tourism Data Dashboard, koja pruža statistiku i uvide u ključne pokazatelje o inicijativnom i receptivnom turizmu na globalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

Cilj ove posebne kategorije s podacima o turizmu je pružiti statističke informacije o ključnim pokazateljima koji se odnose na inicijativni i receptivni turizam na globalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini. Između ostalog, podaci uključuju dolaske turista, udio turizma u izvozu i doprinos BDP-u, izvorna tržišta, sezonalnost i smještaj (specifični kriteriji poput broja soba, gostiju i noćenja).

Dva posebna modula predstavljaju podatke o utjecaju COVID-a 19 na turizam kao i Praćenje politika o mjerama potpore turizmu.

Prvi posebni modul - UNWTO/IATA Destination Tracker, prva je globalna stranica za praćenje ograničenje putovanja zrakoplovom i zdravstvenih zahtjeva putovanja na odredištu. Sastoji se od podataka o brojnim čimbenicima koji se tiču globalne populacije, kao što su:

  1. zemlje u kojima nema ograničenja putovanja u vezi s COVID-19,
  2. zdravstveni pokazatelji,
  3. trenutni propisi o zračnom prometu (obustava letova, ograničenja ulaska itd.),
  4. Ograničenja specifična za odredište i druga.

Drugi posebni modul – UNWTO Tourism Recovery Tracker, najopsežnija je stranica za praćenje turizma do sada. Ovaj alat za praćenje pokriva ključne pokazatelje uspješnosti turizma po mjesecima, regijama i subregijama i uključuje podatke o:

  1. međunarodnim turističkim dolascima,
  2. rezervacijama putovanja zrakoplovom,
  3. kapacitetu sjedala na međunarodnim i domaćim zračnim linijama,
  4. pretraživanjima i rezervacijama hotela i drugo.

Oba pretraživača dostupni su besplatno široj javnosti i mogu se koristiti kao alat u planiranju, pripremi i rezerviranju turističkih aktivnosti ili putovanja.

Više informacija dostupno je ovdje.

Izvor i foto: UNWTO