Loading...

UNWTO: Usvojen kodeks za zaštitu prava putnika

13.01.2022
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Kodeks je razvijen kako bi se definirala temeljna prava turista i obnovilo povjerenje potrošača u industriju putovanja

Na 24. sjednici Skupštine UNWTO-a, održanoj prošli mjesec u Madridu, usvojen je Međunarodni kodeks za zaštitu prava turista. Pokrenut kao odgovor na pad povjerenja potrošača u industriju putovanja, kodeks definira minimalne standarde i prava potrošača u izvanrednim okolnostima. Razvijen je u uvjetima pandemije u suradnji s 98 država članica UNWTO-a, kao i s pridruženim članicama i čak 5 međunarodnih organizacija iz država nečlanica. Kodeks će biti predstavljen i potvrđen na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u 2022. godini.

Kodeks je podijeljen na ukupno pet poglavlja koja se bave pružanjem pomoći međunarodnim turistima u izvanrednim okolnostima, definiraju preporuke za klasično i digitalno ugovaranje turističkih usluga te određuju mehanizme za rješavanje sporova i pridržavanje preporuka. Tekst kodeksa dostupan je za pregled ovdje.

Od posebnog značaja za sektor je treće poglavlje koje postavlja preporuke izravno inspirirane nedostatcima Direktive o paket aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima, točnije pravilima o raskidu ugovora/povratu novca putnicima u slučaju izvanrednih okolnosti koje se nisu mogle izbjeći. Naime, Kodeks u odnosu na to pitanje ne obvezuje samo organizatore putovanja, već sve pružatelje usluga, uključujući i pružatelje prijevoza. Premda Kodeks kao rezolucija Ujedinjenih naroda neće biti pravno obvezujući, izgledno je da će njegove preporuke oblikovati zakonodavne inicijative nacionalnih vlasti diljem svijeta, pa tako i inicijative nadležnih europskih tijela.

Izvor: UNWTO/ECTAA

Foto: UNWTO           

 

Vaši komentari