SUSTOUR: Turističkim agencija i turoperatorima na putu održivosti na raspolaganju niz alata

Jedan od ciljeva projekta SUSTOUR (2020. – 2023.) jest i razviti niz inovativnih alata koji pomažu turističkim agencijama i turoperatorima na njihovom putu prema održivosti. Alate koji su do sada razvijeni i dostupni široj javnosti predstavljamo u nastavku.


CARMACAL kalkulator ugljičnog otiska

Novi CARMACAL (BETA inačica) je nadogradnja postojećeg kalkulatora koji izračunava ugljični otisak putovanja, uključujući emisije prijevoza, smještaja, aktivnosti i druge ključne čimbenike te daje podatke o ugljičnom otisku za 35 milijuna letova, više od milijun smještajnih objekata, 25 načina prijevoza te 21 emisijski intenzivnu aktivnost.

Na temelju rezultata izračuna tvrtke će moći razviti prilagođene strategije smanjenja emisija i identificirati praktične mjere za smanjivanje njihovog ugljičnog otiska, kao što su optimizacija ruta prijevoza, promicanje energetski učinkovitih smještaja i poticanje održivih praksi među partnerima.

Besplatan pristup i korištenje novog CARMACAL kalkulatora (BETA inačica) omogućen je svim tvrtkama do kraja rujna, a tvrtke sudionici SUSTOUR projekta imaju besplatan pristup do kraja 2023. godine. U tom periodu moći će obaviti neograničen broj izračuna ugljičnog otiska.

Podrobnije informacije o CARMACAL kalkulatoru (BETA inačici) potražite u  letku ili pak na mrežnoj stranici www.carmacal.org.


Skup alata za smanjenje plastičnog otpada

Skup alata za smanjenje plastičnog otpada daje turoperatorima i turističkim agencijama i njihovim dobavljačima (hotelima) praktične i lako razumljive smjernice za prelazak na održivije alternative plastici za jednokratnu upotrebu.

Skup alata uključuje, među ostalim, 11 stabala odlučivanja za smanjenje plastike u kontekstu različitih poduzeća, tablice ocjenjivanja utjecaja različitih plastičnih alternativa, standardne operativne korak po korak postupke za implementaciju održivijih alternativa plastici i priručnike za “odmor bez zagađenja plastikom”. Priručnik i alate za smanjenje plastičnog otpada razvio je Futouris, partner projekta SUSTOUR.

Alat za smanjenje plastičnog otpada dostupan je ovdje.


Kodeksi dobre prakse

Kodeksi predstavljaju zbirku od 30+ standarda održivosti za razne turističke aktivnosti koje nude turoperatori i turističke agencije. Dokumenti su namijenjeni za dijeljenje s pružateljima usluga izleta kako bi im se dale jasne smjernice i standardi za održivo vođenje njihovih turističkih aktivnosti te potrošačima za usmjeravanje njihovog odgovornog ponašanja tijekom izleta.

  • Kodeksi dobre prakse održivosti za organizatore izleta

Ovi kodeksi služe za usmjeravanje praksi održivosti turističkih tvrtki kako bi se negativni utjecaji koji mogu proizaći iz tih aktivnosti sveli na najmanju moguću mjeru, dok se maksimiziraju koristi koje mogu proizvesti za ljude i mjesta u destinaciji, kao i korisno iskustvo u kojem uživaju sudionici aktivnosti.

Kodeksi dobre prakse održivosti za organizatore izleta utemeljeni su na industrijskim kriterijima Vijeća za globalni održivi turizam (GSTC) i referentnom dokumentu Eko-menadžmenta i sheme revizije (EMAS) za sektor putovanja. Također su uzeti u obzir relevantni, postojeći kodeksi ponašanja, smjernice, savjeti i kriteriji održivosti. Ovi kodeksi dobre prakse predstavljaju nadopunu, a ne zamjenu, postojećih smjernica u destinaciji.

30 različitih kodeksa za aktivnosti dostupno je ovdje, a Travelife članovi mogu ih prilagoditi uvrštavanjem svog logotipa prije distribucije.

  • Kodeksi dobre prakse održivosti za potrošače

Ovi kodeksi namijenjeni su usmjeravanju ponašanja turista u nizu globalnih konteksta aktivnosti i nadopunjuju (ne zamjenjuju) postojeće kodekse ponašanja. Organizatori putovanja koji nastoje utjecati na ponašanje putnika, kako bi se ubrzali pozitivni i smanjili negativni učinci turizma, mogu usvojiti ove kodekse ponašanja u cijelosti.

Podijeljeni su na skup općih “Savjeta za putnike” te kodekse ponašanja za specifične turističke aktivnosti. 34 kodeksa za potrošače dostupni su ovdje.

Alternativno, organizatori putovanja i aktivnosti imaju mogućnost prilagoditi ih kako bi preciznije odgovorili na njihov specifični kontekst. Dodatno, Travelife članovi mogu ih prilagoditi i uvrštavanjem svog logotipa.


Ukupno 627 turoperatora i putničkih agenata iz 35 europskih zemalja potpisalo je ugovor o sudjelovanju u SUSTOUR programu podrške malom i srednjem poduzetništvu.

Partneri:

     

  1. Europski centar za eko i agroturizam (ECEAT), Nizozemska
  2. Europsko udruženje nacionalnih udruga putničkih agencija i organizatora putovanja (ECTAA), Belgija
  3. FUTOURIS, Njemačka
  4. Nizozemsko udruženje turoperatora (ANVR), Nizozemska
  5. Udruženje finske turističke industrije (SMAL), Finska
  6. Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA), Hrvatska
  7. Portugalsko udruženje turističkih agencija i turizma (APAVT), Portugal

SUSTOUR ima za cilj poticanje kapaciteta i vještina 175+ organizatora putovanja (MSP-malih i srednjih poduzeća) kroz provedbu obuke, sustava upravljanja, standarda i rješenja, što će poboljšati njihovo održivo upravljanje i učinkovitost te otvoriti nove tržišne mogućnosti.