U okviru prepoznate potrebe za specifičnim znanjima i vještinama djelatnika u turizmu, sudjelovanjem u različitim projektima UHPA intenzivno radi i na oblicima neformalnog obrazovanja zaposlenih u turističkim agencijama, njihovom redovitom informiranju i razvoju programa cjeloživotnog obrazovanja.

Posebno izdvajamo kako je UHPA u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj i Prekograničnog programa suradnje INTERREG Slovenija – Hrvatska za razdoblje 2014. – 2020.  kao partner sudjelovala u provedbi projekta "In cultura veritas - razvojem atraktivne turističke destinacije do bolje valorizacije i održivog korištenja kulturne baštine". Glavni cilj projekta je doprinijeti aktivnoj zaštiti kulturnih dobara prekograničnog područja stvaranjem održive turističke destinacije koja će na inovativan način povezati objekte kulturne baštine i vinsku tradiciju Zagrebačke županije (HR) i subregije Obsotelje i Kozjansko (SLO).

U okviru fonda IPA Cross-Border Programme Croatia-Montenegro, UHPA je kao partner sudjelovala i na projektu „Otvorite granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja“ koji je turističku ponudu obogatio volonturističkim programima čija svrha bila je spojiti najbolje ciljeve civilnog sektora s uzbuđenjem i avanturističkim duhom turističkog putovanja kako bi se stvorio stimulativan odmor od javnog interesa, usmjeren na društvo i korist zajednice. Cilj projekta bio je doprinijeti promociji hrvatskih i crnogorskih turističkih potencijala kao cjelovite turističke destinacije unaprjeđujući okruženje za uspostavljanje novih turističkih proizvoda zasnovanih na održivom razvoju programskog područja i unapređenju društvenih veza u prekograničnom području Hrvatske i Crne Gore.

Za članove UHPA-e prijašnjih su godina osmišljena i provođena dva programa stručnog usavršavanja: s udrugom britanskih turističkih agencija (ABTA) realiziran je projekt: „Implementacija standarda u novim turističkim proizvodima“ financiran u sklopu EU programa za cjeloživotno učenje. Projektom je omogućeno stručno usavršavanje u Velikoj Britaniji za 10 djelatnika turističkih agencije i 2 djelatnika UHPA-e. Projekt je izabran kao primjer dobre prakse u sklopu EU Programa za cjeloživotno učenje i bio je temelj za izradu novog projekta „Pravedno partnerstvo u turizmu“ kojim je organizirana stručna praksa za 9 djelatnika turističkih agencija i 1 djelatnicu UHPA-e. Stručna praksa u trajanju od dva tjedna je organizirana u Njemačkoj u partnerstvu s njemačkom udrugom neovisnih turističkih agencija (ASR). Kao rezultati oba projekta izrađeni su i priručnici kako surađivati s britanskim partnerima (UHPA tips&tricks) i njemačkim partnerima (UHPA ReiseTipps&Tricks).

Više o UHPA-inim projekima na temu razvoja novih proizvoda i posebnih oblika turizma pronađite u izborniku s lijeve strane.