„Održivo poslovanje za konkurentnost u turizmu“ naziv je međunarodne konferencije koja je u organizaciji Udruge hrvatskih putničkih agencija 22. i 23. studenog 2012. godine održana u Zagrebu u sklopu proslave 20. obljetnice Udruge. Konferencija je organizirana uz financijsku potporu CEI – Central European Initiative i Ministarstva turizma Republike Hrvatske i uz pokroviteljstvo Ministarstva zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

Uz renomirane strane i domaće predavače, na konferenciji je sudjelovalo preko dvjesto predstavnika turističkih strukovnih udruga, hotelijera, turoperatora i turističkih agencija iz Nizozemske, Belgije, Velike Britanije, Grčke, Njemačke, Portugala, Norveške, Slovenije, Bugarske, Crne Gore, Mađarske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Poljske, Moldavije, Latvije, Albanije i Hrvatske.

Osim radnog dijela, za sudionike skupa i uvažene goste upriličena je i gala večera pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. sc. Ive Josipovića na kojoj su dodijeljene prigodne zahvalnice članovima i poslovnim partnerima. U prisutnosti uvaženih gostiju u Kristalnoj dvorani hotela Westin, predsjednik UHPA-e Boris Žgomba i direktor Željko Trezner zahvalnice su, među ostalima, uručili i inicijatorima osnivanja Udruge, Željku Tončiniću i dr. sc. Borisu Vukoniću, Odboru za turizam Hrvatskog sabora, Ministarstvu turizma, Hrvatskoj turističkoj zajednici te svim dosadašnjim predsjednicima i dugogodišnjoj direktorici Maji Stanić. Članovima UHPA-e zahvalnice su dodijeljene za godine vjernosti u kategorijama 20, 15+ i 10+.