Turistički sektor educirao prvu generaciju ljudskih potencijala za javni i socijalni dijalog

Održan javni socijalni dijalog s predstavnicima javnog sektora i partnera

10. ožujka 2020. u prostorijama STUH-a održan je javni socijalni dijalog u sklopu kojeg su predstavnicima Ministarstva turizma, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Instituta za turizam i Hrvatske turističke zajednice predstavljene su tri studije proizašle iz projekta: industrijski odnosi, turistička destinacija i uloga pregovaračkih vještina za socijalni dijalog te su predstavnicima partnerskih organizaicja dodijeljenji certifikati.

Predsjednik STUH-a, gospodin Eduard Andrić osvrnuo se na uspješnu suradnju između poslodavaca i sindikata te sklopljen kolektivni ugovor. U mjesecima pred nama očekuje se proširenje granskog kolektivnog ugovora koji će vrijediti do 2021. 

Predstavnik Ministarstva turizma, gospodin Bolf, pozdravio je jačanje ljudskih potencijala kroz EU fondove i naglasio da je socijalni dijalog između Ministarstva turizma i Sindikata plodonosan te da je uvjeren da će takav biti i u budućnosti.

Gospođa Hrga, predstavnica HZZ-a, istaknula je da će HZZ njegovati socijalni dijalog kao i do sada, pozdravila je studiju o industrijskim odnosima i ovakav tip istraživanja koji će dodatno pomoći da bolje sagledamo stanje u sektoru. Najavila je novi zakon o strancima od iduće godine i inovacije u pristupanju tržištu rada. 

Predstavnik Institut za turizam, dr.sc. Kunst, kreator studija, istaknuo je da je za kvalitetniju implementaciju učinkovite Strategije turizma potrebno raditi kvalitetnije destinacijske masterplanove obzirom da porezna politika favorizira sezonske djelatnosti i privatne iznajmljivače, a time u nepovoljan položaj dovodi one poslodavce koji rade cijelu godinu, primaju radnike na neodređeno, plaćaju poreze i namete, kao i fiksne troškove tijekom cijele godine. Predstavnik HTZ-a, gospodin Galić, istaknuo je kako će suradnja svih dionika destinacije, primjer Dubrovnika “Respect the city”, poboljšati u rješavanju problema destinacija.

Prilikom procjenjivanja učinkovitosti strategija upravljanja destinacijom, kao prijedlog se nametnulo proširenje ingerencije inspektora rada, koji bi mogli provijeriti je li poslodavac primjenio kolektivni ugovor na svoje poslovanje, koji se primjenjuje na tu granu industrije.

Praćenje razvoja povjerenja između sindikata  i poslodavaca također predstavlja jednu od stavki koja zahtjeva praćenje, no rješenje leži u ulaganja u izgradnju odnosa kroz zaključke dosadašnjih postignuća, a u kojem osjetno nedostaje segment zajedništva i kreiranje javnog interesa.

Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) zajedno s vodećim strukovnim udrugama turističkog sektora Udrugom poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), Udrugom hrvatskih putničkih agencija (UHPA),  Kamping udruženjem Hrvatske (KUH), Hrvatskim ferijalnim i hostelskim savezom (HFHS) i nacionalnom udrugom Obiteljskih i malih hotela (OMH) uspješno je proveo projekt “Turistički sektor i uloga socijalnog dijaloga”

Projekt “Turistički sektor i uloga socijalnog dijaloga” započeo je s provedbom 4. listopada 2018. s namjerom edukacije socijalnih partnera u turističkom sektoru za socijalni dijalog. Nedovoljna uključenost socijalnih partnera u socijalni dijalog potaknula je prijavitelja da dublje promisli o razlozima slabe uključenosti relevantnih dionika u procese donošenja zakona te se nedvojbeno needuciranost kadrova nametnula kao glavni razlog.

Kako bi povećali učinkovitost ljudskih potencijala u partnerskim organizacijama, kroz 18 mjeseci održano je 7 edukacijskih radionica na kojima se učilo o socijalnom dijalogu u Hrvatskoj i Europi.

Izvor: zajednička objava za medije STUH, UPUHH, UHPA, HFHS, KUH, OMH

Više informacija o projektu: www.strukturnifondovi.hrwww.esf.hr