Ažuriran EU Air Safety List

128 zrakoplovnih kompanija ima zabranu rada na području EU-a

Popis aviokompanija kojima je potpuno ili parcijalno zabranjen rad na području EU-a zbog nepridržavanja međunarodnih sigurnosnih standarda ažuriran je 30. svibnja 2024. godine.

Nakon ažuriranja, ukupno 128 zrakoplovnih prijevoznika ima zabranu rada na području EU-a:

  • 100 zrakoplovni prijevoznik certificirani u 15 različitih država, zbog neadekvatnog nadzora sigurnosti od strane zrakoplovnih vlasti iz tih država;
  • 22 zrakoplovna prijevoznika certificirani u Rusiji, kao i 6 pojedinačnih zrakoplovnih prijevoznika iz drugih država, na temelju utvrđenih i ozbiljnih sigurnosnih nedostataka: Air Zimbabwe (Zimbabve), Avior Airlines (Venezuela), Blue Wing Airlines (Surinam), Iran Aseman Airlines (Iran), Letite Bagdadom (Irak) i Iraqi Airwaysom (Irak).

Dva dodatna zrakoplovna prijevoznika podliježu operativnim ograničenjima i mogu letjeti u EU samo s određenim tipovima zrakoplova: Iran Air (Iran) i Air Koryo (Sjeverna Koreja).

Podsjećamo, u skladu s Uredbom 2111/2005 Europskog Parlamenta i Vijeća, putničke agencije i organizatori putovanja imaju obvezu upoznati putnike s EU Air Safety List popisom. Ako putnik ima ugovor s organizatorom putovanja za let izvan EU-a a prijevoznik je upisan na Air Safety List, putnik ima pravo na promjenu rute ili na povrat novca.

Više informacija pronađite ovdje.

Izvor: ECTAA

Foto: EU