eVisitor: Turistički promet u prvih osam mjeseci

Ostvareno je 40% više dolazaka i 27% više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine

U Hrvatskoj je tijekom prvih osam mjeseci 2022. ostvareno 15 milijuna dolazaka i 86,6 milijuna noćenja, odnosno 40 posto više dolazaka i 27 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pri tome su strani turisti ostvarili 76,3 milijuna noćenja, dok su domaći turisti ostvarili 10,3 milijuna noćenja. U odnosu na 2019. godinu ostvareno je 91 posto dolazaka i 96 posto noćenja ostvarenih u istom razdoblju. Prvi su to podaci sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru.

Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarsko, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Promatrajući rezultate destinacija, najviše je noćenja od početka godine ostvareno u Rovinju, Dubrovniku i Poreču.

Gledano prema tržištima, od početka godine najveći broj noćenja ostvarili su strani gosti iz Njemačke, Slovenije, Austrije i Poljske, dok je prema vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu, kampovima i hotelima.

Više pročitajte ovdje.

Izvor: HTZ