Festival svjetla Zagreb

Održat će se od 20. do 24. ožujka 2024.

U organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) i partnera te uz podršku Grada Zagreba, od 20. do 24. ožujka, u glavnom gradu Hrvatske će se po šesti put održati Festival svjetla Zagreb. Tako će svi posjetitelji, tijekom pet dana, moći obići ukupno 29 atrakcija na 24 lokacije koje će najaviti dolazak toplijih i dužih dana te nas ponovno povezati s gradom na jedinstven način.

„Festival svjetla Zagreb, koji TZGZ organizira od 2017. godine, je više od samog događaja – to je prilika da istražimo nove dijelove grada koji su uključeni u ovogodišnji program, kao i da se povežemo s drugim gradovima te zemljama. Naime, Festival njeguje međunarodni karakter pa smo, tako, ostvarili suradnju s umjetnicima iz Austrije, Francuske, Njemačke, Slovačke i Španjolske, a vesele nas i hrvatska gostovanja iz Pule i Šibenika. Dodatno, ovogodišnji Festival ne samo da donosi čaroliju svjetlosnih instalacija, već šalje snažnu poruku o važnosti očuvanja prirode i održivosti. Naime, kroz suradnju s WWF Adria posebnu pažnju skrećemo na zaštitu prirode, kao i našu odgovornost prema okolišu i budućim generacijama. Kroz zajedničku suradnju možemo staviti dodatan naglasak na sinergiju planeta Zemlje i živih bića, održivost i zaštitu prirode, a, s tim u vezi, Festival svjetla Zagreb pridružit će se globalnom događaju Sat za planet Zemlju. Kao glavni simbol Festivala, odabrali smo sljemensku proljetnicu - šumsku ciklamu, zaštićenu biljku koja nas podsjeća na nužnost zaštite prirodnih ljepota i divljih vrsta“, izjavila je Martina Bienenfeld, direktorica TZ grada Zagreba.

Kao i svaki put, uz Hrvatsku, TZGZ provodi online i offline kampanje na tržištima Austrije, Belgije, BiH, Crne Gore, Francuske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, Skandinavije, Slovenije, Srbije i Velike Britanije, a postavljeni su i promotivni panoi na dolaznom terminalu zagrebačke Zračne luke Franjo Tuđman. Podsjećamo, Festival svjetla Zagreb uvršten je u međunarodnu organizaciju Festival of Lights International, već od svog prvog izdanja 2017. godine, čime je stavljen u fokus diljem svijeta s  gradovima kao što su Berlin, New York i mnogi drugi.

Program otvorenja u suradnji s WWF Adria, austrijskim, francuskim i njemačkim umjetnicima te uz 3D mapping zakazan je za srijedu, 20. ožujka, u 19:00 sati na lokaciji koja se premijerno predstavlja – Trgu Marka Marulića. Kao i prijašnjih godina, Festival će biti otvoren od 18 do 23 sata, a ulazak na sve programe je besplatan.

Više informacija o pojedinim programima, kao i karta lokacija, dostupni su ovdje, u Centrima za posjetitelje te na: www.festivalsvjetlazagreb.hr.

Izvor i foto: TZGZ