Ceker za laptop - atraktivan hrvatski suvenir

Priča o cekeru projekt je udruge Hrvatska kuća Materina priča

Priča o cekeru naziv je projekta kulturne udruge Hrvatska kuća, koji za cilj ima očuvanje i promicanje tradicije i baštine, narodnog rukotvorstva, ručnog rada i uporabu ekološkog materijala od kukuruzne komušine. Njegov ekološki značaj najviše dolazi do izražaja uporabom cekera za kupovinu, gdje zamjenjuje plastične vrećice i ambalažu od sintetičnih materijala.

Danas je izrada cekera simbol kulturne baštine i činitelj održivog razvoja, te malog ženskog i socijalnog poduzetništva ruralnih krajeva. Projekt se ostvaruje u svrhu društvene korisnosti, u suradnji s narodnim umjetnicima, poljoprivrednicima, i kulturnim društvima cijele Hrvatske. Autorica dizajna Mina Petra Petričec oblikovala je ceker kao ekološki uporabni suvenir, za njegovu inovativnost i izvornost osvojila je Zlatnu medalju na 1. Salonu inovacija u Bjelovaru, Grand Prix i Prvu nagradu izložbe suvenira Kvarner Expo u Opatiji, te Posebno priznaje Suncokret ruralnog turizma za ruralno turistički projekti 2021.

Osim klasičnog cekera, razvio se i ceker za laptop – prijenosnog računala. Temeljna namjera je ponuditi domaćim kupcima, inozemnim turistima te organizatorima i sudionicima svih velikih, posebno međunarodnih skupova i kongresa u Hrvatskoj, lijepi i izvorni uporabni suvenir. 

Više informacija pronađite ovdje.

Izvor i foto: Hrvatska kuća Materina priča