Hrvatske destinacije primjer su održivosti Mediterana

Dodijeljeni INHERITURA certifikati destinacijama kao ogledni primjeri održivosti na Mediteranu

U sklopu projekta INHERIT dodijeljeni su INHERITURA certifikati destinacijama koje su ogledni primjeri održivosti na Mediteranu, među kojima su se našle i hrvatske destinacije.

Certifikati se dodjeljuju mediteranskim područjima za održivost i zaštitu okoliša te za očuvanje i valorizaciju prirodne baštine u obalnim i morskim područjima, uz poštivanje lokalnog okoliša i prirode, a svaka destinacija morala je ispuniti 16 strogih kriterija zaštite okoliša i održivosti.

U Hrvatskoj je te kriterije ispunilo pet INHERITURA područja - Nacionalni park Kornati, Ninska laguna-područje ekološke mreže Natura 2000, Nacionalni park Brijuni, Luka Budava u Ližnjanu te Nacionalni park Mljet.

Svrha projekta INHERIT bila je poboljšanje strateške javne politike i mjera zaštite koje se bave negativnim učincima intenzivnih turističkih tokova na području Mediterana, uspostava MED INHERITURA područja koja predstavljaju područja u kojima ljudske djelatnosti koegzistiraju s prirodnom baštinom te prilagođavanje tematskih turističkih ruta tako da doprinose zaštiti okoliša.

Više pročitajte ovdje.

Izvor: MINTS