Hrvatska turistička ponuda predstavljena na sajmu ITB u Berlinu

U sklopu hrvatskog štanda, osim HTZ-a kao glavnog izlagača, ponudu predstavlja i 20 suizlagača

Hrvatska turistička zajednica predstavlja ukupnu hrvatsku turističku ponudu na vodećem svjetskom turističkom sajmu ITB Berlin koji se održava od 5. do 7. ožujka. Osim Hrvatske turističke zajednice kao glavnog izlagača, u sklopu hrvatskog štanda ponudu predstavlja i 20 suizlagača među kojima su i turističke zajednice Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Ličko-senjske i Šibensko-kninske županije, kao i gradova Zagreb, Split i Dubrovnik. Na sajmu je prisutna i hrvatska turistička delegacija predvođena Nikolinom Brnjac, ministricom turizma i sporta te Kristjanom Staničićem, direktorom HTZ-a. 

„Nastup Hrvatske na jednom od najvažnijih svjetskih turističkih sajmova s dugogodišnjom tradicijom odlična je prilika za dodatno jačanje pozicije naše zemlje kao atraktivne i održive turističke destinacije. Iskazani interes naših partnera i posjetitelja te velika potražnja za putovanjima najbolji su razlog za daljnji optimizam i pozitivna očekivanja u nadolazećoj turističkoj sezoni. Ove godine s njemačkog tržišta očekuje se 70 milijuna putovanja koja će trajati barem pet dana stoga čvrsto vjerujem da ćemo ovim predstavljanjem, između ostalog, zadržati konkurentnu poziciju na njemačkom tržištu s kojeg i dalje ostvarujemo najveći turistički promet“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a, dodavši da se u ovoj godini očekuje nastavak pozitivnih turističkih trendova s posebnim naglaskom na razdoblja pred i posezone u kojima hrvatski turizam ima najveći prostor za daljnji održivi rast i razvoj.  

„U prva dva mjeseca ove godine njemački turisti su u Hrvatskoj ostvarili 6 posto više dolazaka u odnosu na isto razdoblje prošle godine, u kojoj smo, ostvarili najbolju predsezonu hrvatskog turizma. Potražnja za Hrvatskom je iznimno dobra, a posebno nas veseli činjenica da je Hrvatska prepoznata kao poželjna destinacija u razdoblju pred i posezone, što je u skladu sa strateškim ciljevima hrvatskog turizma odnosno razvoja cjelogodišnjeg turizma“, rekla je ministrica Brnjac, koja je u Berlinu sudjelovala i na Globalnom okruglom stolu vodećih ljudi u turizmu, na kojem je tema bila tranzicija turizma i na kojem je predstavila aktivnosti Hrvatske u tom području s naglaskom na reformu turizma i Zakon o turizmu. 

Uz to, ministrica Brnjac sastala se i s ministrom turizma Saudijske Arabije Ahmedom Al Khateebom te glavnim tajnikom UN Tourisma Zurabom Pololikashvilijem s kojim je razgovarala o daljnjim koracima suradnje s ostalim europskim i svjetskim zemljama na temu održivosti u turizmu.

Na sajmu ITB prisutan je i nacionalni prijevoznik Croatia Airlines koji je predstavio ovogodišnji ljetni red letenja pri čemu je naglašeno da je tijekom turističke sezone planirano povezivanje Hrvatske s ukupno 28 međunarodnih odredišta, a zrakoplovi Croatia Airlinesa će pritom letjeti na 50 međunarodnih linija. 

Više pročitajte ovdje.

Izvor: HTZ

Foto: ITB