Izložba „Ivan Meštrović – retrospektiva“ u Galeriji Klovićevi dvori

Retrospektivna izložba otvorena je povodom obilježavanja 140. godišnjice rođenja jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika

Retrospektivnu izložbu kipara Ivana Meštrovića, u povodu obilježavanja 140. godišnjice rođenja jednog od najvećih imena hrvatske umjetnosti, otvorena je 22. studenog 2024. u Galeriji Klovićevi dvori.

Izložba koju su Muzeji Ivana Meštrovića priredili s Galerijom Klovićevi dvori predstavlja retrospektivan presjek Meštrovićeva kiparskog stvaralaštva, a  ovim jedinstvenim muzeološkim projektom obuhvaćen je do sada najveći broj njegovih djela, posuđenih iz mnogih domaćih i stranih ustanova i privatnih zbirki.

Više od 200 skulptura pruža uvid u razvoj opusa od najranijeg djetinjstva, preko formiranja na bečkoj Akademiji likovnih umjetnosti, do afirmacije u Parizu i Rimu, kada stvara cikluse kojima postiže velik uspjeh na izložbama od Secesije u Beču do Venecijanskog bijenala.

Skulpture koje su stigle iz New Yorka, Tate Gallery u Londonu, Leedsa, Ljubljane, Beograda, Rima i Praga te iz raznih dijelova Hrvatske publika će u Klovićevim dvorima moći razgledati do 3. ožujka 2024. godine.

Više infomracija pronađite na stranicama Galerije Klovićevi dvori.

Izvor: Galerija Klovićevi dvori & Ministarstvo kulture i medija

Foto: Galerija Klovićevi dvori