Kvarner će nositi titulu Europske regije gastronomije u 2026. godini

Službenu preporuku za osvajanje titule Europske regije gastronomije dalo je stručno povjerenstvo instituta IGCAT-a

Kvarner je dobio službenu preporuku za osvajanje titule Europske regije gastronomije u 2026. godini koju je dalo stručno povjerenstvo instituta IGCAT – Institute for Gastronomy, Culture, Arts and Tourism.

„Ono što je značajno u cijelom procesu je poticanje međusektorskog povezivanja turizma, poljoprivrede, gastronomije, kulture, zdravstva i drugih sektora, što na lokalnoj i regionalnoj razini podrazumijeva i edukacije o zdravim prehrambenim navikama samog domicilnog stanovništva“, rekla je pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Alessandra Ban te posebno istaknula sinergiju specifične poljoprivrede i zaštićenih proizvoda s radom vrhunskih kuhara.

Stručno povjerenstvo sastavljeno od članova iz Finske, Norveške, Ujedinjenog kraljevstva, Slovenije i Španjolske obišlo je Kvarner u četiri dana i procijenilo spremnost regije za titulu Europske regije gastronomije u 2026. godini. Upoznati su sa svim kvarnerskim subregijama te su posjetili brojne lokacije, uključujući obiteljska poljoprivredna gospodarstva, maslinike, vinarije, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, lokalne tržnice, restorane i mnoge druge kvarnerske atrakcije.

“Cilj nam je bio pokazati stručnom povjerenstvu ono najbolje što Kvarner nudi u gastronomskom smislu, kao i našu viziju i način upravljanja razvojem gastronomije. Bili su impresionirani raznolikošću i kvalitetom gastronomske ponude regije, kao i predanošću lokalnih stanovnika u očuvanju i promociji svoje gastronomske baštine”, istaknula je direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

Posebno priznanje koje će zasluženo nositi gastronomska zajednica Kvarnera komentirao je i župan Zlatko Komadina. „Primorsko-goranska županija jedna je od najrazvijenijih turističkih regija Hrvatske, a kada sagledamo raznovrsnost i kvalitetu ponude s pravom se može nazvati i jednom od najjačih hrvatskih gastro destinacija. Posebno smo ponosni što se gastronomija naše županije temelji na autohtonim domaćim proizvodima, specifičnim u svakoj od mikro regija ovog kraja – kvarnerskih otoka, priobalja, Gorskog kotara, koji s razlogom nosi i epitet zelenog srca Hrvatske. Uz izvrsne restorane i konobe u regiji, koji nose oznake Kvarner Gourmet i Kvarner Food, posebno su tome doprinijeli i naši slavni chefovi koji su u cijeloj toj priči nositelji izvrsnosti, posebno osvajači prestižne Michelinove zvjezdice. Ova je nominacija nagrada svima koji su dio bogate gastronomske ponude Kvarnera“, izjavio je župan Komadina.

Kvarner je prošle godine postao službeni kandidat za osvajanje titule Europske regije gastronomije u 2026. godini koju dodijeljuje Institut za gastronomiju, kulturu, umjetnost i turizam “IGCAT” u suradnji s UNWTO-om i UNESCO-om. Titulu svake godine nose po dvije različite europske regije i to one koje se ističu svojom jedinstvenom gastronomskom tradicijom i predanošću održivim praksama u poljoprivredi, zatim edukaciji, zaštiti i promociji lokalne hrane i kulture, ali i poticanju međusektorskog povezivanja turizma.

Izvor: Primorsko-goranska županija

Foto: TZ Primorsko-goranske županije