Održan polugodišnji sastanak ECTAA-e u Solunu

Grčka, ECTAA-ina odabrana destinacija za 2022. godinu, ugostila je čelne ljude europskih udruženja putničkih agencija, pa tako i predsjednika UHPA-e, Tomislava Faina

Europsko udruženje nacionalnih udruga turističkih agencija i turoperatora (ECTAA) svoju 125. polugodišnju sjednicu održalo je u Solunu, 24. i 25. studenog 2022. godine. Hrvatsku je na sjednici predstavljao predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija i Deputy Director hrvatske delegacije pri ECTAA-i, Tomislav Fain.

Tijekom dvodnevne sjednice, na kojoj su se okupili predstavnici turoperatora i turističkih agencija iz 29 europskih zemalja, raspravljalo se o dva ključna izazova pred branšom – održivom turizmu i nedostatku radne snage / manjku vještina u turizmu.

"Itekako smo svjesni urgentne klimatske situacije i da kao sektor moramo djelovati kako bi putovanja postala održivija", izjavio je Frank Oostdam, predsjednik ECTAA-e uoči održavanja okupljanja. U tu svrhu je u sklopu programa sudionicima predstavljena novoosnovana KlimaLink inicijativa koja ima za cilj razviti i uspostaviti jedinstveni standard za izračun ugljičnog otiska paketnih putovanja. Osim toga, sudionicima je predstavljen i program razvoja održivosti domaćina, 'Održiva Grčka', te pružen uvid u promjenjive zahtjeve kupaca u pogledu održivosti kao i u održive politike i dobre primjere prakse koje već sada provode brojna europska odredišta.

U odnosu na nedostatak radne snage koji je prema Svjetskom vijeću za putovanja i turizam (WTTC), najizraženiji u segmentu turističkih agencija, sudionici su pozvani da podijele svoja razmišljanja o tome kako programi obuke, prekvalifikacije i usavršavanja usmjereni na obuku radne snage novim vještinama, mogu pomoći u zadržavanju i zapošljavanju novih kadrova.

Izvor: ECTAA i UHPA

Foto: ECTAA