Održan sastanak turističkog sektora

Ministar turizma i sporta Tonči Glavina okupio je predstavnike turističkog i povezanih sektora koji su iznijeli velika očekivanja od ove turističke godine

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, 28. svibnja 2024., održan je prvi sastanak turističkog sektora na čelu s ministrom turizma i sporta Tončijem Glavinom koji je okupio predstavnike turističkog i povezanih sektora. Na sastanku su prisustvovali predstavnici strukovnih udruženja, državnih institucija i tvrtki povezanih s aktivnostima iz sektora turizma, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić i članovi Turističkog vijeća, ali i predstavnici žurnih službi, Hrvatske gorske službe spašavanja te vatrogasaca.

„Sa svim dionicima razgovarali smo o aktivnostima za nadolazeći glavni dio turističke godine, a svoje aktivnosti predstavile su i žurne službe, jer su nam one neizostavna karika u pogledu sigurnosti Hrvatske kao turističke destinacije. Nastavljamo graditi naš turizam u smjeru održivosti i cjelogodišnje ponude, što nam potvrđuju i rezultati turističkog prometa koji su 12% bolji u dosadašnjem dijelu godine u odnosu na dosad rekordnu 2023. godinu,“ rekao je ministar Glavina te dodao:

„Kada govorimo o formiranju cijena i dalje apeliramo na sve dionike turističkog sektora da budu maksimalno racionalni vodeći računa da cijena prati kvalitetu usluge. Vlada je u svim izazovnim trenucima stala uz hrvatski turizam te donijela niz mjera kojima je omogućila daljnje funkcioniranje cijelog gospodarstva, pa tako i turizma“, zaključio je Glavina.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić je naglasio da je stanje potražnje na turističkim tržištima jako dobro i za glavnu sezonu i za predsezonu, te da će HTZ aktivno promovirati Hrvatsku s partnerima na Europskom nogometnom prvenstvu u Njemačkoj i Olimpijadi u Parizu. Iznio je podatke da je do sada ove godine u Hrvatskoj bilo 3,4 milijuna turista, koji su ostvarili 10,4 milijuna noćenja ili oko 11 posto više nego lani.

Predstavnici privatnog sektora, hotelijera, agencija, ugostitelja - Veljko Ostojić iz udruga hotelijera HUT i UPUHH, Jelena Tabak ispred ugostitelja HGK te Tomislav Fain iz UHPA-e, također su iznijeli velika očekivanja od ove turističke godine, za koju su se dobro pripremili i imaju i dobre najave.

Izvor: HTZ / MINTS

Foto: HTZ