Održana konferencija Regenerate Europe

Konferenciju je organiziralo Veleučilišta Aspira i Terra Meera u NP Krka – Eko kampus Krka u Puljanima

Konferencija Regenerate Europe kojom se promovira regenerativno i održivo poslovanje održala se 2. i 3. svibnja 2024. u Nacionalnom parku Krka – Eko kampus Krka u Puljanima.

Konferenciju je organiziralo Veleučilišta Aspira i Terra Meera, a znanstvenici, poduzetnici, poljoprivrednici, chefovi, stručnjaci za provedbu projekata, ekolozi, studenti i zainteresirani u regeneraciju kroz dva dana konferencije širio je vidike i promicali su vrijednosti zaštite okoliša i kako se može unaprijediti naše življenje u skladu s prirodom.

Konferenciju je otvorila suosnivačica i međunarodno priznata profesorica Irena Ateljević koja se preko Novog Zelanda prije 12 godina vratila u Hrvatsku s jedinstvenom idejom kako svoje znanje iskoristiti za dobrobit kraja iz kojeg je potekla.

„Zemlja na kojoj živimo i od koje živimo je ono što nam daje život. Generacije su živjele od zemlje, a sada toliko štetimo našoj zemlji. Upravo to me potaknulo da se vratim na svoju djedovinu i babovinu te da u suradnji tradicije i modernoga pronađem najbolji način kako regenerirati našu zemlju i učiniti je održivom“, izjavila je dr. Irena Ateljević.

„Nalazimo se u najljepšem dijelu najljepše zemlje na svijetu – Hrvatske. Za mene sve što vidite je povezano, od ljudi do prirode. Prirodni zakoni su uvijek povezani s evolucijom, a ono što je na nama je da se vodimo motom da svatko od nas mijenja svijet svojim ponašanjem i samo tako ćemo moći učiniti dobre stvari“, rekao je župan Šibensko – kninske županije Marko Jelić.

U ime organizatora Veleučilišta Aspira obratio dekan Alen Jerkunica koji je prepoznao vrijednost koncepta regeneracije kako kroz ovu konferenciju tako i kroz brojne studijske programe kojima obuhvaća važne aspekte ovog koncepta te ih prenosi novim generacijama studenata.

„Regenerativnost je ono čemu trebamo težiti jer se bori sa samim korijenom neodrživosti. Dugo je putovanje pred nama, ali jedino na koje se isplati krenuti i siguran sam da kada dođemo do kraja puta kako ćemo se sa zadovoljstvom osvrnuti na učinjeno. Pozivam vas sve da se ujedinimo jer samo tako možemo postići cilj prema kojem idemo“, kazao je dekan Jerkunica.

Među brojnim govornicima ističe se nizozemski profesor i pisac Arjen Wals koji je i dio UNESCO Chair – a koji se bavi promicanjem znanja o brojnim pitanjima. Uz keynote speakere, sudionici koneferencije imali su priliku sudjelovati u diskusijama, poslušati predavanja koja pomiču granice, sudjelovati u zajedničkim deliberacijame te stjecati znanja od ostalih sudionika. Također, cilj konferencije bio je i sve upoznati s dijelovima Nacionalnog parka Krka i približiti im poseban koncept sljubljivanja regenerativnog turizma, autentične gastronomije i lokalne proizvodnje hrane koji primjenjuje chef Mate Sučić iz konobe Campanelo.

Osnaženi novim saznanjima i pričama u uspješnim primjenama regenerativnih praksi okupljeni su dobili motivaciju i znanja koja će u budućnosti zasigurno imati priliku primijeniti u svojoj okolini.

Više pročitajte ovdje.

Izvor i foto: Veleučilište Aspira