Osnovan Splitsko-dalmatinski filmski ured (SDFU)

Ured je osnovan s ciljem privlačenja filmskih ekipa i projekata za snimanje filmova, TV serija i ostalih multimedijalnih sadržaja u županiji

Kako bi Splitsko-dalmatinska županija (SDŽ) privukla još veći broj filmskih i ostalih audiovizualnih produkcija te promovirala filmske lokacije u županiji, domaćim i stranim producentskim krugovima, predstavljen je projekt Splitsko-dalmatinski filmski ured (SDFU) Upravnog odjela za turizam i pomorstvo SDŽ.

Ured je ovlašten za pronalaženje i prezentaciju potencijalnih filmskih lokacija, logistiku domaćim i stranim produkcijama, ishodovanje dozvola za snimanje, kao i umrežavanje produkcijskih ekipa, filmskih djelatnika, te lokalnih ugostitelja i hotelijera.

"Projekti se provode u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitsko-dalmatinske županije – More i krš. Filmski ured SDŽ podupire razvoj filmskih projekata na lokalnoj razini, sa stvaranjem uvjeta za djelovanje filmskih autora koji žive i rade na području županije, kao i ostvarivanje filmskih projekata čija je radnja vezana upravo za gradove u županiji, njihovu povijest, kulturu ili prikaz aktualnog stanja. Time ne samo da promoviramo našu županiju kao odličnu filmsku kulisu, već i umrežujemo razne subjekte te privlačimo brojne turiste" izjavila je Matea Dorčić, pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Na stranicama SDFU-a može se pronaći niz projekata koji su već snimljeni u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Među najpoznatijima je serijal “Igra prijestolja” i film “Mamma Mia 2”.  Za istaknuti su i Netflixovi filmovi “Ibiza” i “The Weekend Away”, koji su kao lokaciju snimanja odabrali grad Split.

Više informacija pronađite ovdje.

Izvor: TZ Splitsko-dalmatinske županije

Foto: Splitsko-dalmatinski Filmski ured