Otvorene prijave za UN Tourism natječaj „Najbolja turistička sela“

Prijave se zaprimaju do 10. travnja 2024.

UN Tourism* inicijativa „Najbolja turistička sela“ i ove godine u okviru aktivnosti unapređivanja ruralnog turizma poziva države članice da prijave do osam kandidata (sela/općina) koji će predstaviti svoja mjesta kao pokretače održive promjene u društvenom, gospodarskom i okolišnom aspektu.

Inicijativa obuhvaća dva ključna priznanja: 

Oznaka "Najbolje turističko selo": priznanje se dodjeljuje selima koja se ističu kao izvrsni primjeri destinacija ruralnog turizma, istovremeno posvećena održivosti u svim dimenzijama - ekonomskoj, društvenoj i ekološkoj.

Program nadogradnje "Najbolja turistička sela": program koji podržava sela koja ne zadovoljavaju sve kriterije za stjecanje oznake, pružajući im potporu od strane UN Tourism i partnera na rješavanju izazova na određenim područjima.

Povjerenstvo za odabir Ministarstva turizma i sporta ocijenit će sve pristigle prijave i odabrati najbolje kandidate koji će na natječaju predstavljati Republiku Hrvatsku. Službena objava odabranih i nagrađenih sela uslijedit će tijekom jednog od nadolazećih međunarodnih UN Tourism događanja.

Svi zainteresirani svoje prijave mogu poslati do 10. travnja 2024. putem e-mail adrese najbolja.turisticka.sela@mints.hr. Sve potrebne informacije o natječaju mogu se pronaći na poveznici ovdje.

Podsjetimo kako je prošle godine za jedno od najboljih turističkih sela izabran Slunj, u konkurenciji od čak 260 prijava iz čak 60 zemalja iz čitavog svijeta. Mreža najboljih turističkih sela trenutno okuplja 186 članova diljem svijeta, uključujući 129 priznatih kao najbolja turistička sela i 57 sela koja sudjeluju u Programu nadogradnje. Zajedno predstavljaju 55 zemalja iz pet svjetskih regija.

*UN-ova Svjetska turistička organizacija (UNWTO) službeno je promijenila naziv u UN Tourism odlukom usvojenom na 118. sjednici Izvršnog vijeća početkom 2023. godine i potvrđenom na 25. sjednici Generalne skupštine u Uzbekistanu u listopadu 2023.

Izvor i foto: MINTS