Rast turističkog prometa na području Splitsko – dalmatinske županije

U prva četiri mjeseca ove godine zabilježen je rast od 6 % u dolascima i 2 % u noćenjima u odnosu na prethodnu godinu

Sa 257 tisuća dolazaka i 745 tisuća noćenja koliko je ostvareno u Splitsko - dalmatinskoj županiji u prva četiri mjeseca ove godine ova regija zabilježila je daljnji rast od 6 posto u dolascima i 2 posto u noćenjima u odnosu na prethodnu godinu. Ove godine bilježi se daljnji rast u segmentu stranih gostiju kojih je ovih zimskih i proljetnih mjeseci stiglo 5 posto više nego lani i imali su 1 posto više noćenja.

Najbrojniji  gosti na području županije u protekla četiri mjeseca su bili Nijemci koji su ostvarili i najveći broj turističkih noćenja, građani BiH, Francuzi, gosti iz SAD-a te Poljaci. Domaći gosti zabilježili su 9 posto više dolazaka i 7 posto više noćenja pa su to bili najbrojniji županijski gosti s najviše ostvarenih noćenja.

Najuspješniji u turističkom prometu u dosadašnjem dijelu godine je grad Split u kojemu je ostvareno 47 posto svih dolazaka i 41 posto ukupnih noćenja u prva četiri mjeseca u županiji i Makarska koja je ostvarila gotovo 10 posto dolazaka i noćenja u prva četiri mjeseca ove godine  na području županije.

Unatoč smanjenju broja dolazaka od 4 posto u odnosu na rekordnu 2019. godinu Splitsko - dalmatinska županija je sa 745 tisuća noćenja ostvarila rast od 4 posto u broju ostvarenih noćenja. U travnju je, prema podacima sustava e Visitor, u županiji bilo 148 tisuća dolazaka i 439 tisuća noćenja, što je rast od 1 posto dolazaka i turističkih noćenja u odnosu na prošlu godinu.

Više informacija pronađite ovdje.

Izvor i foto: TZ Splitsko-dalmatinske županije