Rujan u Splitsko-dalmatinskoj županiji

UHPA-ina domaća destinacija donosi pregršt zanimljivih događanja i manifestacija

Splitsko-dalmatinska županija i u rujnu nudi brojne mogućnosti aktivnog odmora s posebnim naglaskom na biciklizam na cijelom području, užitak u vinu i gastronomiji u Dalmatinskoj zagori, kulturi, povijesti i zabavi na Splitskoj rivijeri te užitku šetnje, wellnessa i opuštanja na Makarskoj rivijeri i srednjodalmatinskim otocima. Rujan je vrijeme brojnih poslovnih skupova i kongresa, ali i manifestacija uz predstavljanje gastronomije i domaćih autohtonih proizvoda.

U nastavku izdvajamo neke od najzanimljivijih događanja.

  • Povijest grada Hvara uz pomoć virtualne stvarnosti

Grad Hvar pokrenuo je suvremeni način predstavljanja svoje bogate povijesti i kulture i to kroz projekte „Antički Hvar u virtualnoj stvarnosti“ i „Info kiosk kulturne baštine grada Hvara“. Uzbudljivo 10-minutno iskustvo virtualne stvarnosti goste odvodi u drevne ulice i legendarnu prošlost grada Hvara. VR naočale i info kiosk dostupni su zainteresiranima na katu Arsenala.

  •  Proslava Dana Hrvatske ratne mornarice u Makarskoj

Obilježava se 18. rujna, u spomen na dan kada su neretvanski mornari na čelu s knezom Branimirom davne 887. godine u bitci kod Makarske porazili mletačko brodovlje. Prema predaji, tijekom te pomorske bitke život je izgubio i sam mletački dužd Petar Candiano. Uprizorenje povijesne pomorske bitke zvane Mucules održat će se 18. rujna u akvatoriju Makarske uz koncert pjevača Giuliana i pratećeg orkestra.

  •  Vinski grad u Splitu

Poznati vinski festival Vinski grad prvi put dolazi u Split na Kolur - Zvončac, novouređenu event zonu (Obala Kneza Branimira 19 ), a trajat će od 7. do 24. rujna. Ljubitelji otmjenog druženja moći će kušati fina vina iz svih hrvatskih regija s naglaskom na lokalne vinarije. Ulaz na festival je besplatan, a cijene vina promotivne.

  •  Davis Cup

Jedan od četiri turnira prvog kruga završnice ovogodišnjeg Davis Cup-a održat će se u Splitu u Športskom centru Gripe od 12. do 17. rujna 2023. godine. Uz Hrvatsku, nastupit će još SAD, Nizozemska i Finska.

  • Biciklistička utrka CRO Race

CRO Race će i ove godine u svom osmom izdanju od 26. rujna do 1. listopada okupiti brojne profesionalne ekipe i ponajbolje svjetske bicikliste koji će se u šest etapa boriti za pobjedu. Prva etapa na dan 26.rujna starta u Primoštenu s ciljem u gradu Sinju. Na tom putu dugom 182 km će u Splitsko-dalmatinskoj županiji proći njezinim zagorskim dijelom od Ljubitovice preko Lećevice do Klisa, a potom kroz Split i Solin preko Klisa do Sinja.

  •  Festival Nordijskog hodanja Jelsa

Četvrti po redu Festival Nordijskog hodanja u suradnji s Hrvatskim Savezom za nordijsko hodanje održati će se u Jelsi od 29. rujna do 1. listopada. U nordijskom hodanju sudjelovat će sve dobne skupine počevši od predškolske dobi, preko školskog uzrasta, srednjih godina do umirovljenika i osoba s invaliditetom. Karta s rutama vodi kroz povijesne staze općine Jelsa, a uz popratne fotografije pomoći će svakom šetaču saznati i nešto više o samoj Jelsi i otoku Hvaru.

  •  Mrdujska regata – festival mora

Ove godine na 92. izdanju Mrdujske regate oko startne linije pred splitskom gradskom lukom 30. rujna očekuje se tradicionalno više stotina brodova, što je uobičajeno posljednjih nekoliko godina jer je Mrdujska regata postala mnogo više od obične jedriličarske regate. Mrdujskoj regati od ove godine na startu se pridružuje i "Mrduja - festival mora".

  • Luksuzni automobili u Makarskoj

Od 21. do 24. rujna održat će se Dalmatia drive, automobilska vožnja luksuznih vozila na ruti od Zagreba preko Paga do Makarske. Među pedesetak premium automobila čija vrijednost je od milijun eura naviše, bit će polovica hrvatskih vozača i brojni vlasnici luksuznih automobila iz Austrije, Slovenije, Njemačke, Dubaija.

Izvor i foto: TZSDŽ