SUSTOUR: Objavljen poziv za dodjelu potpora malim i srednjim poduzećima u turizmu

Europski turoperatori i turističke agencije koji žele poboljšati svoju održivost mogu se prijaviti za intenzivan program podrške kojeg financira EU

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) sudjeluje u projektu SUSTOUR kojeg financira Europska unija kroz program COSME (Program za konkurentnost malih i srednjih poduzeća), a koji potiče prihvaćanje alata i praksi održivosti među turističkim agencijama i turoperatorima. Danas je objavljen poziv za dodjelu potpora malim i srednjim poduzećima (MSP), temeljem kojeg će 175+ europskih poduzeća biti odabrano za sudjelovanje u programu tehničke podrške za provedbu praksi održivosti u poslovanju.

“Projekt SUSTOUR prava je prilika za mala i srednja poduzeća koja bi, u svijetu nakon COVID-a, željela  postići veću otpornost u poslovanju ali na održiv i učinkovit način. Zahvaljujući potpori Europske komisije, možemo im ponuditi ovaj vrlo intenzivan program podrške”, ispred nositelja SUSTOUR projekta izjavio je Naut Kusters, glavni direktor ECEAT-a (Europskog centra za eko i agroturizam) i Travelifea, vodeće međunarodne sheme obuke, upravljanja i certificiranja turoperatora i turističkih agencija.

Ovaj poziv pokrenut je kako bi se odabralo najmanje 175 MSP-ova kojima će biti omogućen pristup sveobuhvatnim programima podrške s ciljem unaprjeđenja njihove održivosti u poslovanju. Ukoliko prođu selekcijski postupak, odabrani turoperatori i turističke agencije mogu se odlučiti za certifikaciju održivosti i/ili za podršku u provedbi inovativnih praksi u upravljanju svojim lancima dobavljača.

Sve odabrane MSP-ove sufinancirat će EU. SUSTOUR će dodatno pokriti preostali trošak svim MSP-ovima koji su članovi udruga partnera SUSTOUR projekta ili podražavajućih udruga u turizmu, što uključuje i članove Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA). Stoga je za te MSP-ove sudjelovanje u programu podrške besplatno. Svi ostali morat će sudjelovati u troškovima u rasponu od 200€ do 400€, ovisno o veličini poduzeća.

Poziv za dodjelu potpora bit će otvoren do 10. svibnja 2022. u 17:00 sati po srednjoeuropskom vremenu, a odabir poduzeća bit će zaključen 7. lipnja 2022. godine.

Očekuje se da će programi tehničke podrške započeti krajem lipnja ove godine, a završiti 30. lipnja 2023. godine.

Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e: „Pozivamo naše članove da iskoriste mogućnosti koje pruža ovaj projekt i vlastitim djelovanjem doprinesu održivijoj budućnosti turizma. Kao važan igrač lanca vrijednosti turizma, imamo zajedničku odgovornost upravljati turizmom na održiv način za sadašnje i buduće generacije.”

Dodatne informacije moguće je pronaći i ovdje.

Izvor: ECEAT / UHPA