Zagrebačka županija dobitnik je brončanog Green Destinations certifikata

Green Destinations certifikat označava izvrsnost u svim područjima upravljanja održivom destinacijom

Zagrebačka županija dobitnik je brončanog Green Destinations certifikata, najvišeg standarda održivosti za destinacije u Republici Hrvatskoj. Ovaj certifikat označava Zagrebačku županiju kao certificiranu održivu destinaciju, što je rezultat dugogodišnjeg predanog rada Turističke zajednice Zagrebačke županije prema održivom turizmu, očuvanju okoliša, društvenih i kulturnih vrijednosti.

“Ovo je velika čast za nas. Brončani Green Destinations certifikat kruna je našoj predanosti uspostavljanja održivog turizma. Zagrebačka županija nije samo destinacija za odmor, već je i primjer kako se briga o okolišu uspješno može uklopiti s turističkom ponudom. Naša županija, među većima po površini u Republici Hrvatskoj, bilježi neprekidan rast broja noćenja i posjetitelja. Osim bogate ponude u eno i gastro segmentu, Zagrebačka županija se ponosi svojom povezanošću s lokalnom zajednicom. Njezina blizina Glavnom gradu Zagrebu čini odmor nikad bližim i održivijim. Ovaj certifikat rezultat je zajedničkog rada i suradnje svih sudionika u turizmu Zagrebačke županije. Za postizanje održivosti i transformacije važno je uključiti sve, kako bismo zajedno promišljali, rasli i razvijali se uz neizostavnu brigu o očuvanju okoliša koji nas okružuje. Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u postizanju ovog važnog priznanja. Ovo je naše zajedničko priznanje i poticaj da nastavimo i dalje promišljati i živjeti održiviju budućnost.” istaknula je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović

Green Destinations ističe izvrsnost u upravljanju održivom destinacijom. Ovaj certifikat ocjenjuje različite aspekte održivog upravljanja, uključujući zaštitu prirode i baštine, upravljanje otpadom, energetsku učinkovitost i borbu protiv klimatskih promjena.

Nakon intenzivne pripreme i predstavljanja opsežnih dokumenata koji pokrivaju čak 84 kriterija održivosti, te neovisnog auditiranja na terenu, Zagrebačkoj županiji dodijeljen je brončani Green Destinations certifikat koji označava izvrsnost u svim područjima upravljanja održivom destinacijom. Ovaj certifikat također priznaje napore destinacije za očuvanjem atraktivnosti turizma u budućnosti, ne samo kroz vidljive i opipljive aspekte poput prirodne baštine, već i kroz politike i planove upravljanja koji uzimaju u obzir principe održivog razvoja.

Green Destinations certifikat predstavlja značajan korak ka potpuno utemeljenoj i neovisno verificiranoj certifikaciji održivosti u skladu s međunarodnim standardima koje propisuje Globalno vijeće za održivi turizam (GSTC). “Budući razvoj i dalje ćemo temeljiti na održivosti s dodatnom pažnjom na razvoju ‘zelene ekonomije’, uključivanju privatnog sektora u provedbu mjera održivosti te promicanju priznanja za dobru praksu u zaštiti okoliša među poduzetnicima, jer održivost nije samo jednogodišnji projekt, to je pitanje životnog stila kojeg odabiremo svakim danom”, dodala je Ivana Alilović.

Više pročitajte ovdje.

Izvor i foto: TZ Zagrebačke županije