TZGZ: Dani otvorenog grada

20. i 21. svibnja 2023. ulice i trgovi Zagreba postat će pozornica umjetnosti

Šetnja gradom neočekivana je prilika da na ulicama i trgovima susretnete umjetnike kao i sportaše i rekreativce. S osobitim će se to razlogom dogoditi 20. i 21. svibnja kada se po drugi put održavaju Dani otvorenog grada. Projekt je usmjeren na jačanje zajedništva i interakciju umjetničkog djelovanja, a ove godine i sportskih aktivnosti, s građanima i gostima. Poklon je to Zagrebu uoči predstojećeg Dana grada Zagreba.

Da su Zagrepčani s oduševljenjem prihvatili Dane otvorenog grada svjedoči i podatak kako ove godine traju dva dana umjesto prošlogodišnjeg jednog, i to na devet lokacija, dok su prve godine bile uključene četiri. Novost su i sadržajne nadopune pa se kulturnim susretima na gradskim ulicama pridodaju i sportski.

Na više će se lokacija održavati zanimljivi programi posvećeni gradu i njegovim stanovnicima. Tako će na Trgu bana Josipa Jelačića zborovi odraslih kao i djece izvoditi pjesme posvećene Zagrebu. Romantičan park Zrinjevac pozornica je za izvođače zagrebačkih šansona, dok će se na obližnjem Tomislavovom trgu prolaznici povezati u lanac solidarnosti i empatije. Na zagrebačkoj tržnici Dolac kupce će u subotnje jutro iznenaditi plesači, a navečer će taj prostor postati pravi plesni podij. Drugoga dana, u nedjelju ujutro na Europskom trgu se održava sportsko jutro s rekreativnim sadržajima namijenjenima svim generacijama. Nešto kasnije na Cvjetnom trgu nastupaju učenice Škole za klasični balet. Ovogodišnji Dani otvorenog grada završavaju u parku Tuškanac nastupima hrvatskih glumaca koji će goste iznenaditi poezijom i inspirativnim pričama.

Projekt Dani otvorenog grada ostvaruje se u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba. „Umjetnost je kroz ovaj projekt izmještena izvan svojih uobičajenih prostora, a njena identifikacija u novom okruženju stvara jedinstven doživljaj za naše sugrađane i posjetitelje“, ističe direktorica Turističke zajednice gada Zagreba dr. sc. Martina Bienenfeld i nastavlja: „Dani otvorenog grada održavaju se uoči obilježavanja rođendana Zagreba, naglašavajući jedinstvo zajednice kroz direktnu interakciju te povezivanje publike s glumcima, glazbenicima i umjetnicima. Participativni model ovoga projekta uključuje sve dionike društva te stvara autentičan, održiv i kreativan događaj s naglaskom na lokalni i kulturni potencijal.“

Više pročitajte ovdje.

Izvor i foto: TZGZ