TZGZ: Projekt „Strani jezik u turističke svrhe za policijske službenike“

Projekt ima za cilj usavršavanje stranih jezika vezanih uz policijski posao, ali i upoznavanje grada Zagreba i njegovih povijesnih, kulturnih znamenitosti, gastronomske ponude, prometnih i ostalih općih informacija

Policijska uprava zagrebačka i Turistička zajednica grada Zagreba pokrenule su 2018. godine, projekt pod nazivom „Strani jezik u turističke svrhe za policijske službenike“. Projekt ima za cilj usavršavanje stranih jezika vezanih uz policijski posao, ali i upoznavanje grada Zagreba i njegovih povijesnih, kulturnih znamenitosti, gastronomske ponude, prometnih i ostalih općih informacija, kako bi se sa stranim turistima ostvarila kvalitetna komunikacija kada posjećuju grad Zagreb. Sveukupno je u tri tečaja sudjelovalo 23 polaznika, održano je 78 predavanja i 156 školskih sati, a izdan je poseban priručnik na engleskom jeziku: „Excuse me officer, how do I get to St Mark's square?“.

Nakon održanih tečaja, provedena je interna evaluacija putem anonimnih upitnika u kojima su svi polaznici ocjenjivali tečajeve ocjenama od 1-5. Obradom upitnika utvrđena je prosječna ocjena tečaja 4.88, a gotovo svi polaznici pohvalili su stručnost predavačice, otvoreni pristup i terenski rad. Smatraju kako će im najviše koristiti univerzalni pristup stranom turistu na engleskom jeziku, posebice kada su u pitanju povijesne i kulturne znamenitosti grada Zagreba te opće i gastronomske informacije.

Dodatno, za vrijeme provedbe projekta „Sigurna turistička destinacija“ tijekom turističkih sezona 2019. i 2022. godine, policijski službenici koji su završili tečaj bili su uključeni u zajedničke policijske ophodnje sa stranim policijskim službenicima iz Republike Koreje i Narodne republike Kine. S kolegama su policijski službenici ostvarili komunikaciju na engleskom jeziku i pritom uspješno prezentirali usvojeno znanje s tečaja. 

Suradnja Policijske uprave zagrebačke i Turističke zajednice grada Zagreba, nastavlja se i u 2023. godini provedbom novih tečaja i to na njemačkom jeziku za sve policijske službenike koji iskažu interes. Trenutno je u tijeku održavanje tečaja njemačkog jezika za 8 polaznika, u trajanju od siječnja do travnja 2023. godine.

Više pročitajte ovdje.

Izvori i foto: TZGZ