U Ninu osnovana udruga "Nin EDEN"

Udruga je osnovana povodom Svjetskog dana močvarnih staništa u Ninu

Nin od 2010. nosi titulu EDEN – europske destinacije izvrsnosti pa su od tada pokrenuti procesi održivog razvoja turizma. Gradske i komunalne službe kontinuirano uređuju prostor sukladno krhkom i osjetljivom okolišu u kojemu se Nin smjestio, a to su plitke obale i predjeli močvarnih staništa važnih za biološku raznolikost. Posebno vrijedi istaknuti uređene drvene šetnice, kojima se ne narušava prirodna ravnoteža, a kakve se prema standardima uređuju u nacionalnim parkovima prirode.

Povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana močvarnih staništa u Ninu je održana osnivačka skupština Udruge ''Nin EDEN''– Udruga za zaštitu okoliša, promicanje održivog razvoja i ekološke proizvodnje hrane sa sjedištem u Ninu. Udruga je osnovana na inicijativu dr. sc. Marije Dejanović koja radi kao direktorica Turističke zajednice grada Nina, a koju je članstvo izabralo za predsjednicu Udruge "Nin EDEN", a udruga trenutno broji jedanaest članova osnivača.

Prema Statutu Udruge ciljevi su usmjereni prema podizanju svijesti o važnosti ekološke zaštite Ninske lagune i Ninskog zaljeva, Kraljičine plaže s 4 NATURA 2000 staništa, okoliša solane i lokaliteta ljekovitog blata, očuvanju biološke raznolikosti, očuvanju i zaštiti ugroženih vrsta i staništa, biljaka i ptica, promicanje ekološke proizvodnje hrane i zaštite okoliša, podizanje razine informiranosti na području ekološke proizvodnje hrane, zaštite okoliša i održivog razvoja kod djece i mladih, unaprjeđenje kulture življenja mladih i u tom kontekstu nastojanja za očuvanje zdravlja i poticanje na zdraviji način življenja građanstva, informiranje mladih o sadržajima koji se za njih nude.

"U Hrvatskoj je turizam izuzetno razvijen te ima veliku važnost za gospodarstvo, a novi zakon o turizmu polaže nadu u upravljanje na održivi način i po mjeri stanovništva. Gospodarstvo i očuvanje prirode treba razvijati na korist jedne i druge strane, uz napore oko očuvanja biološke raznolikosti te očuvanja osjetljivih, ugroženih i endemičnih vrsta biljaka, kao i rijetkih i ugroženih vrsta ptica, a koje često dolaze i gnijezde se u laguni. Kako je već poznato Nin je već 12 godina dio europske mreže destinacija izvrsnosti koje nose oznaku EDEN i od tada je fokusiran na održivi razvoj. Kroz udrugu će se moći ostvariti i novi ciljevi oko povećanja kvalitete ekološke brige o prostoru zaljeva i laguni, Natura 2000 staništa, organiziranje novih predavanja u suradnji sa Sveučilištem Zadar, s javnom ustanovom Naturom Jaderom, Eko Zadrom i drugim dionicima", izjavila je predsjednica udruge Marija Dejanović.

Više pročitajte ovdje.

Izvor: Udruga ''Nin EDEN''

Autor fotografije: Boris Kačan; Izvor: Udruga ''Nin EDEN''