IATA: Putnički promet u svibnju 2024.

Ukupna potražnja za svibanj porasla je 10,7%

Međunarodno udruženje zračnog prometa (IATA) objavilo je podatke o globalnom putničkom prometu za svibanj 2024. Ukupna potražnja, mjerena prihodnim putničkim kilometrima (RPK), porasla je za 10,7% u usporedbi sa svibnjem 2023. godine. Ukupni kapacitet, mjeren raspoloživim sjedalokilometrima (ASK), porastao je za 8,5% na godišnjoj razini.

Međunarodna potražnja porasla je 14,6% u usporedbi sa svibnjem 2023. Kapacitet je porastao 14,1% na godišnjoj razini, a faktor opterećenja poboljšan je na 82,8% (+0,3ppt u svibnju 2023.).

Domaća potražnja porasla je 4,7% u odnosu na svibanj 2023. godine. Kapacitet je porastao za 0,1% na godišnjoj razini.

“Nastavlja se velika potražnja za putovanjima, a zračni prijevoznici bilježe porast putovanja od 10,7% u odnosu na svibanj prošle godine. Zračni prijevoznici su popunili 83,4% svojih mjesta, što je rekord. Trend rasta ne pokazuje znakove jenjavanja, s prodajom karata u svibnju za putovanja u vrhuncu sezone za gotovo 6%. Zračni prijevoznici čine sve što mogu kako bi osigurali nesmetana putovanja za sve putnike tijekom ljetnog vrhunca putovanja na sjevernoj hemisferi. Međutim, naša očekivanja od pružatelja usluga u zračnoj plovidbi (ANSP) već se testiraju. Uz 5,2 milijuna minuta kašnjenja kontrole zračnog prometa u Europi čak i prije početka vrhunca sezone, jasno je da europski ANSP-ovi imaju neriješene izazove. 32.000 odgoda letova tijekom vikenda povodom Dana sjećanja u svibnju pokazuje da izazovi i dalje postoje u SAD-u. Zrakoplovne tvrtke odgovorne su svojim klijentima; ANSP također moraju biti. Učinkovitost ANSP-a važna je njihovim klijentima u zračnom prometu i milijunima putnika. Svima nam trebaju kako bismo učinkovito obavljali svoj posao,” izjavio je Willie Walsh, glavni direktor IATA-e.

Više informacija dostupno je ovdje.

Izvor i foto: IATA