Vlada RH: Usvojen Nacrt prijedloga zakona o turizmu

Zakon bi trebao stupiti na snagu u siječnju 2024.

Na sjednici Vlade RH, održanoj 14. rujna 2023., usvojen je Nacrt prijedloga zakona o turizmu kojim će se stvoriti pravni okvir za učinkovito upravljanje razvojem turizma u smjeru održivosti na temelju mjerljivih podataka. Zakon o turizmu uređuje sustav turizma, upravljanje razvojem turizma u smjeru održivosti, sustav prikupljanja, praćenja i analize podataka, sustav upravljanja destinacijom, sektorski specifičan sustav poticanja, praćenja i analize ulaganja u  turizmu.

Nacrtom prijedloga zakona o turizmu je predviđeno da predstavnička tijela jedinice lokalne i područne samouprave mogu na temelju plana upravljanja destinacijom donijeti odluku o popisu projekata od posebnog značaja za razvoj destinacije. Projekti upisani u bazu projekata od posebnog značaja za turizam imaju prednost kod sufinanciranja iz Fonda za turizam, uz uvjet da zadovoljavaju sve uvjete prihvatljivosti definirane pozivima za dodjelu sredstava.
 
„Zakon će predstavljati i pravni temelj za donošenje sektorskog programa poticaja koji će omogućiti ciljane potpore za poduzetnike u turizmu, koji po prvi puta uključuje i sektor nautičkog turizma. U okviru reforme upravljanja razvoja turizma smo se obvezali na izmjene zakonodavnog okvira koji će usmjeriti ulaganja poduzetnika u turizmu u zelenu i održivu gradnju, energetsku učinkovitost, korištenje obnovljivih izvora energije, te primjenu načela kružnog gospodarstva, kao i u korištenje digitalnih tehnologija, odnosno u njihovu zelenu i digitalnu tranziciju. Donošenjem Zakona o turizmu, uz Strategiju razvoja održivog turizma do 2030. godine i Nacionalni plan razvoja održivog turizma, zaokružuje se reforma upravljanja razvoja turizma u smjeru održivosti“, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac prilikom predstavljanja Nacrta prijedloga zakona.
 
Nacrt prijedloga zakona o turizmu upućen je u saborsku proceduru te bi Zakon trebao stupiti na snagu u siječnju 2024. godine.

Više pročitajte ovdje.

Izvor: MINTS

Foto: Vlada RH