Splitsko-dalmatinska županija započela suradnju s MTF-om

Mediterranean Tourism Foundation (MTF) je međunarodna organizacija koja se bori za mir i održivi turizam na Mediteranu

Andrew Agius Muscat, glavni tajnik Mediterranean Tourism Foundation (MTF) s Malte, neovisne međunarodne organizacije za javno-privatnu suradnju s ciljem povećanja potencijala održivog turističkog rasta diljem Mediterana i stabilnosti, posjetio je Splitsko-dalmatinsku županiju. Sastao se sa županom Blaženkom Bobanom, kao i članovima kluba AMIS iz Dalmacije, prvim ogrankom te međunarodne organizacije u Hrvatskoj, koji promovira mediteranski način života i održivi turizam.Sam MTF okuplja predstavnike vlada, čelnike međunarodnih relevantnih nevladinih organizacija, kao i istaknute osobe iz kulture i javnog života s zajedničkim ciljem oblikovanja turizma sredozemnih zemalja u započetoj dekadi. Dio organizacije je i udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER).

„Naša fondacija želi promovirati Mediteran kao mjesto mira i stabilnosti, no to često nije tako. Ipak, Mediteran je puno više od mjesta konflikta i ilegalnih emigranata. Mediteranske destinacije i regije su konkurencija jedne drugima, što je sasvim u redu. No, istovremeno ima puno aspekata za suradnju kako bi pronašli različite načine održivosti turizma. Jedan je zajednička promocija na azijskim tržištima, jer čim idemo prema njima odvojeno, puno je teže. Kroz MTF ne razgovaramo samo o problemima, nego i tražimo rješenja. Ne možemo reći da ćemo mi promijeniti svijet, no kroz naše diskusije i panele, pokušavamo naći puteve održivosti te stvarati Mediteran kakav turisti žele posjetiti,“ rekao je glavni tajnik MTF-a.

Župan Boban se odazvao Agius Muscatovom pozivu da sudjeluje na predstojećem, 9. po redu, Mediterranean Tourism Forumu, središnjem događanju MTF-a. U studenom na Malti će u društvu predstavnika država i nevladinih organizacija te predstavnika AMIS-a razmjenjivati ideje i tražiti aktualna rješenja za probleme turizma cijelog Mediterana.

„Na forumu koji traje negdje tri dana teme su ključne stvari koje vežu Mediteran; gastronomija, nove tehnologije, umjetnost, kultura, povijest…Tu su prisutni državnici, ministri turizma, stručnjaci s raznih područja…Nakon zajedničkog skupa, odvajaju se stručne grupe po raznim forumima, a tako sam i ja stigao tamo radeći masterclassove hrvatske kuhinje. Prepoznat sam i imenovan senatorom MTF-a iz Hrvatske. Na zadnjem sastanku 18 senatora MTF-a tražile su se mogućnosti kako doći do mira na Mediteranu, što je između ostalog i ključni segment za dolazak gostiju. Kad pogledate zemaljsku kuglu, Mediteran je malo područje i postoji mogućnost da će uvijek netko preskočiti svoj odlazak na godišnji odmor na području gdje nema stabilnosti,“ istaknuo je Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a i senator MTF-a za gastronomiju.

Na sastanku u Splitsko-dalmatinskoj županiji bila je i Ivana Vladović, direktorica TZ Splitsko-dalmatinske županije koja je na prošlogodišnjem Mediterranean Tourism Forumu bila nagrađena za politiku održivog poslovanja.

„Imala sam čast biti dio ove priče, posebice da kad odeš na Maltu upoznaš ljude o kojima čitaš, koje citiraš, nađeš se među velikim umovima koji oblikuju turizam, a i dobiješ priliku da i sam nešto kažeš o svojoj zemlji. I veselim se tome što imamo nešto reći; da držimo do svoga, da održavamo autentičnost i nismo propustili vlak da sačuvamo mediteranski način života, ono što smo naslijedili od predaka i što nam je priroda podarila,“ rekla je Vladović.

Više pročitajte ovdje.

Izvor i foto: ŠKMER