Uspješna turistička sezona Splitsko-dalmatinske županije

Odličan rezultati u nautičkom turizmu i u Zračnoj luci Split

Srednja Dalmacija je po rezultatima i odličnom turističkom prometu u kolovozu ostala i dalje u samom vrhu turističkih regija u zemlji. Temeljem podataka sustava e-Visitor, u kolovozu je Splitsko-dalmatisku županiju u komercijalnom smještaju posjetilo 887.264 gostiju koji su realizirali 5.375.989 turističkih noćenja, što je 1 % manje u dolascima, odnosno 2 % manje u noćenjima u odnosu na prethodnu godinu.

U prvih osam mjeseci u komercijalnim kapacitetima Splitsko-dalmatinske županije zabilježeno je 2.858.600 dolazaka i 14.306.587 noćenja što je 9 % više u dolascima i 3 % više u noćenjima u odnosu na prethodnu godinu. Uspoređujući se sa rekordnom 2019., u Splitsko-dalmatinskoj županiji je zabilježeno 5 % manje noćenja i 7 % manje dolazaka. Najviše dolazaka u prvih osam mjeseci u komercijalnom smještaju ostvarili su gosti iz Njemačke, Poljske i Hrvatske, a najviše noćenja gosti iz Poljske, Njemačke, Češke i Hrvatske.

Splitsko-dalmatinska županija je i ove godine rekorder u nautičkom turizmu Hrvatske u prvih osam mjeseci sa 160.033 dolazaka i 1.083.542 noćenja što je rast od 1 % u odnosu na 2022. Prema tim rezultatima u akvatoriju Splitsko-dalmatinske županije ostvarena je gotovo polovica svih nautičkih noćenja Hrvatske. U prvih osam mjeseci su po broju dolazaka i noćenja najbrojniji bili nautičari iz Njemačke, SAD-a, Hrvatske i UK-a.

O uspješnosti ovogodišnje turističke sezone govore i podaci o broju putnika u hrvatskim zračnim lukama, a zračna luka Split je ovog srpnja premašila i rekord iz 2019. kada je u srpnju bilo 723 tisuće putnika, a isti mjesec ove godine bilo je 744 tisuće putnika. Kroz Zračnu luku Split je u kolovozu ove godine prošlo više od 678 tisuća putnika što je 53 tisuće putnika više u odnosu na isti mjesec prošle godine, odnosno 6 tisuća više u odnosu na rekordni kolovoz 2019. godine.

U prvih osam mjeseci ove godine u Zračnoj luci Split je prihvaćeno i otpremljeno čak 2.497.339 putnika. Osim značajnog oporavka prometa, ovaj povećani broj putnika od gotovo 2,5 milijuna do kraja kolovoza omogućiti će i dolazak drugih avio-kompanija u ovu zračnu luku. S obzirom na najave, za očekivati je odličan rujan te se procjenjuje da bi ova godina mogla biti najuspješnija u povijesti splitske zračne luke.

Izvor i foto: TZSDŽ