Tuna, Sushi & Wine Festival
Zadar će od 9. do 13. travnja ponovno postati središte iznimne gastronomije i kulture

Od 9. do 13. travnja u Zadru će se održati Tuna, Sushi & Wine Festival, najdugovječnija gastronomsko-turistička i kulturna manifestacija koju s partnerima organizira Turistička zajednica grada Zadra. Festival je od samog svog početka 2015. godine bio jedinstven događaj, osmišljen kao spoj japanske i hrvatske gastronomije i kulture te uzgajivača tune i bijele ribe sa zadarskog područja.
Zadar je, naime, hrvatsko središte uzgoja ribe jer se u njegovom akvatoriju nalaze tri najveće tvrtke za uzgoj tune u Hrvatskoj - Pelagos Net Farma, Jadran tuna i Kali tuna. I sjedište tvrtke Cromaris, najveće hrvatske firme za uzgoj orade, brancina i druge bijele ribe također je u Zadru, a njezini uzgojni su kavezi u ovdašnjem akvatoriju. Peti partner festivala je zadarska tvrtka Marikomerc, vjerojatno najveći distributer ribe i proizvoda iz mora u Hrvatskoj. Tih će pet tvrtki osigurati svoje vrhunske proizvode za ovogodišnji festival.
Središnji događaj ovogodišnjeg festivala je gala večera u zadarskom klubu Arsenal u samom središtu Zadra u petak, 11. travnja. Gastronomsku priču te večeri postavit će japanski masterchef Akiyuki Nasu sa svojim kuharskim timom. Masterchef Akinuki je sa suprugom Ryoko vlasnik restorana Il Gastro Sara u Okinawi, u kojem spaja mediteranske namirnice u kuhinju, a jedan poseban programski dio restorana nosi naziv Dalmatia in Okinawa Japan. Nasu je dobro upoznao dalmatinsku kuhinju putem privatnih prijateljstava i tijekom višekratnih boravaka u Hrvatskoj, a u ponudi njegova restorana su probrana hrvatska vina, u nekim jelima koristi najpoznatiji hrvatski začin, a osim toga nude i hrvatske kobasice, džemove… Koja će sve jela masterchef i još trojica njegovih kuhara pripremati u Zadru tek treba vidjeti, ali je za očekivati najbolje izdanje njihove japansko-mediteranske gastronomske fuzije.
Glavna atrakcija večeri biti će Kaitai Show – rezanje velike tune koju će ceremonijalno za degustaciju pripremiti masterchef Akiyuki. I ostatak programa te večeri u zadarskom Arsenalu obilježit će japanski gosti: gospel pjevačica Hikari Mukai, zatim Uratani Hitomi, umjetnica na sanshinu (trožičanom tradicionalnom glazbalu), a svoj će show izvesti samurajska skupina Katanayaichi, izuzetno popularna u Japanu i poznata po rolama u samurajskim filmovima.
Open Air dio ovogodišnjeg festivala održavat će se svih pet dana na Trgu Petra Zoranića, i to u jutarnjim i večernjim satima s čitavim nizom različitih gastronomskih, kulturnih i zabavnih programa, a zadarske marikulturne tvrtke će sa svojim će kuharima pripremati gastronomske užitke za sve koji dođu pod veliki šator na Trgu.
Na svim događanjima 10. Tuna, Sushi & Wine Festivalu točit će se probrana vina iz zadarskog kraja.
Izvor i foto: TZ grada Zadra










