U prvih šest mjeseci u Hrvatskoj ostvareno preko 28 milijuna noćenja

Zabilježen rast od 6 % u dolascima i 2 % u noćenjima u odnosu na isto razdoblje 2023.

Hrvatski turizam u glavni ljetni dio turističke godine ulazi s pozitivnim trendovima i rezultatima turističkog prometa. Pokazuju to podaci sustava eVisitor prema kojima je u Hrvatskoj od siječnja do kraja lipnja ostvareno preko 7,2 milijuna dolazaka i 28,1 milijun noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 6 posto u dolascima i 2 posto u noćenjima. Od toga je na Jadranu ostvareno 25,8 milijuna noćenja, što je 2 posto više nego lani, na kontinentu je ostvareno preko 1,1 milijun noćenja, što predstavlja rast od 7 posto, dok je tijekom prvih šest mjeseci u gradu Zagrebu ostvareno 1,2 milijuna noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 8 posto.

Kada turistički rezultat Hrvatske segmentiramo po županijama, u prvom je polugodištu najviše noćenja ostvareno u Istri (8,4 milijuna noćenja), Splitsko-dalmatinskoj županiji (5 milijuna noćenja) te na Kvarneru (4,4 milijuna noćenja), a gledano prema destinacijama u Dubrovniku, Rovinju, Zagrebu, Splitu, Poreču, Umagu te Zadru.

Gledano prema tržištima, tijekom prvih šest mjeseci najviše su noćenja ostvarili gosti s tržišta Njemačke (5,7 milijuna noćenja) te domaći gosti (3,7 milijuna noćenja), a zatim slijede tržišta Slovenije (2,7 milijuna noćenja), Austrije (2,6 milijuna noćenja), Poljske (1,8 milijuna noćenja) te UK-a (1,3 milijuna noćenja). Kada pak promatramo realizirana noćenja po vrstama smještajnih objekata, najviše je noćenja ostvareno u hotelima (9,2 milijuna noćenja), objektima u domaćinstvu (preko 8 milijuna noćenja) te kampovima (5,5 milijuna noćenja).   

Više pročitajte ovdje.

Izvor: HTZ

Foto: eVisitor