Zagreb: Dani otvorenog grada

Bogat program održat će se 3. i 4. lipnja

Dani otvorenog grada, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i drugim partnerima, 3. i 4. lipnja pripremaju bogat program na sedam najljepših zagrebačkih lokacija. Riječ je o manifestaciji koja omogućuje besplatan recentni kulturni sadržaj svim građanima, slučajnim prolaznicima i posjetiteljima grada Zagreba, kako bi se kulturni i interaktivni sadržaji približili svima, bez obzira na dob, spol ili imovinski status.

Za sam početak manifestacije, u subotu 3. lipnja na Trgu kralja Tomislava u 11 sati slučajni prolaznici uhvatit će se za ruke tvoreći živi lanac kao simbol progresivne ideje zajedništva i bolje budućnosti. Slijedi Oda mladosti, na Trgu bana Josipa Jelačića gdje će u 12 sati zbor sastavljen od sudionika svih generacija na čelu s dirigentima Hedom Gospodnetić i Vitomirom Ivanjekom izvoditi poznate pjesme iz starih vremena, ali i današnjeg vremena, kao i pjesme o Zagrebu.  U 12:45, na Dolcu nas očekuje posebno plesno iznenađenje, a u 19 sati Zrinjevac postaje mjesto plesnjaka, otvorenog za sve građane uz hitove iz 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća koje će izvoditi  Robert Mareković i bend Swingers.

Nedjelja, 4. lipnja rezervirana je za kulturne, ali i sportske sadržaje. U 11 sati kod Paviljona na Zrinjevcu Ivana Starčević i Matija Antolić izvodit će klasične zagrebačke šlagere poput Ja ljubim, Golubovi, Marijana, Ulica jorgovana i brojne druge. Marko Petrić pročitat će nekoliko ulomaka iz literature koja je posvećena starom Zagrebu, ali i pozvati građane da prepričaju osobne priče o gradu. Sportska matineja očekuje nas na Europskom trgu u 12 sati. Družit ćemo se kroz razne rekreativne sadržaje koje su osmislili i organizirali članovi Hrvatskog sportskog saveza gluhih, a na Cvjetnom trgu u 16 sati Škola za klasični balet izvest će baletni program.

Od 18 sati park Tuškanac pretvorit će se u Začaranu šumu umjetničkog nadahnuća. Čarolija misli i rečenica genijalnih pisaca oživjet će u sinergiji začaranog Tuškanca i suvremene performerske intervencije, a sve u režiji Ivice Buljana. Bit će to uzbudljiva potraga za glumcima koji će “skriveni” na određenim lokacijama u malim grupama recitirati poeziju, dijelove iz slavnih dramskih tekstova Shakespearea, Moliera i Čehova, ali također izvoditi i beskrajno duhovite improvizirane situacije iz svakodnevnog života. Iza svega stoje kazališna redateljica Anica Tomić, zatim spiritus movens ove ideje Dubravka Vrgoč, te Ivica Buljan. 

Izvor i foto: TZGZ