Društveno poduzetništvo u turizmu – Studijsko putovanje

S ciljem povezivanja s organizacijama koje uspješno implementiraju volonturističke proizvode sudionici projekta posjetili Murter i Biograd na Moru

Studijsko putovanje održano je  26.8.2021. i 27.8.2021, s ciljem povezivanja s organizacijama koje uspješno implementiraju volonturističke proizvode u svoj rad i ponudu.

Projektni tim studijsko je putovanje započeo sastankom s udrugama Argonauta, Latinsko Idro i Matica hrvatska Murter. Cilj sastanka je bio diskutirati o potencijalima za volonturizam na području Murtera.

Tijekom sastanka je istaknuto nekoliko mogućnosti za ostvarivanje suradnje u području razvoja inovativnih oblika volontiranja, posebice na arheološkom nalazištu Colentum koje predstavlja veliki potencijal za uključivanje volonturista, eko sekcija/patrola, klubovi za čišćenje otoka, uključivanje u organizaciju i provedbu različitih manifestacija (npr. tradicionalna regata ili poklade).

Drugi dan studijskog putovanja projektni je tim započeo posjetom prostoru Biosfera Biograd i sastankom s predstavnicima parka prirode Vransko jezero, nositeljima projekta BioSfera. Cilj sastanka je bio diskutirati o dobroj praksi organiziranja volonterskog rada i uključivanja turista i stranaca u volonterske aktivnosti u parku prirode.

Predstavnici Ventule prezentirali su svoje volonturističke pakete te zajedno s predstavnicama parka diskutirali o mogućnostima organizacije volonterskih i drugih aktivnosti u parku.

Dodatno, raspravljalo se o vrijednostima društvenog poduzetništva i primjeni njegovih principa u poslovanju u turizmu.

Studijsko putovanje nastavljeno je posjetom Parku prirode Vransko jezero, odnosno lokalitetu Kamenjak. Uz stručnu pratnju sudionici su imali priliku vidjeti i čuti o ustroju parka prirode, programima koji se nude, vegetaciji i atmosferi.

Naposljetku, projektni tim je drugi dan studijskog putovanja završio posjetom Centru za regeneraciju i ljudski potencijal Terra Meera, kao primjeru dobre prakse. Irena Ateljević, osnivačica Centra za regeneraciju ljudski potencijal (udruga) i vlasnica društvenog poduzeća She podijelila je svoje iskustvo u vođenju društvenog poduzeća – bistro u Šibeniku. Također, podijelila je sa skupinom ideju o osnivanju Centra kao mjesta za mentalnu i fizičku regeneraciju, koji djeluje pod krovom udruge, no ima iznimni potencijal za društveno poduzetništvo. Predstavnici Ventule su podijelili svoje ideje za povezivanje ovih dviju djelatnosti i uključivanju volonturista u djelovanje Terra Meera-e.

Izvor: Udruga MI

  

Projekt „Društveno poduzetništvo u turizmu – Inovativni volonturistički proizvod“ s provedbom je započeo 17. rujna 2020. Nositelj projekta je Ventula Travel d.o.o., a projektni partneri su Udruga „MI“ – Split, Visoka škola Aspira – Split i Udruga hrvatskih putničkih agencija. Ukupna vrijednost projekta je 1.126.202,97 kn. Bespovratna sredstva osigurana  su iz Europskog socijalnog fonda (85%) i državnog proračuna (15%). Trajanje projekta je 18 mjeseci.