UNWTO: Potpuni oporavak turizma u Europi očekuje se ove godine

Međunarodni turistički dolasci bi u 2023. mogli dosegnuti do 95 %  iz 2019. godine

Prema Svjetskoj turističkoj organizaciji (UNWTO), međunarodni turistički dolasci bi u 2023. mogli dosegnuti do 95 %  iz 2019. godine, a u Europi i na Bliskom istoku još i više. Sve će se više tražiti vrijednost za novac i putovati bliže domu kao odgovor na izazovnu gospodarsku klimu.

Sukladno najavama, tijekom 2023. godine slijedi nastavak globalnog oporavka turizma, nakon snažnijeg od očekivanog u 2022., ali puno će ovisiti o gospodarskih kretanjima, oporavku putovanja u Aziji i Pacifiku te razvoju situacije u Ukrajini, odnosno stalnoj geopolitičkoj nesigurnosti.

Unatoč uspješnosti turizma u pojedinim odredištima i regijama, globalno je turizam u 2022. s nešto više od 900 milijuna turista koji su putovali u inozemstvo dvostruko premašio brojke iz 2021., ali i dostigao tek oko 63% iz 2019. godine. I sve regije u svijetu su u odnosu na 2021. ostvarile značajne poraste dolazaka stranih turista, dok je u odnosu na 2019. godinu Bliski istok ostvario najveći porast jer je stranih turista došlo 83 % u odnosu na stanje prije pandemije. Europa je po tome, među svjetskim regijama, na drugom mjestu jer ju je posjetilo gotovo 80 % turista u odnosu na broj posjeta prije pandemije, tj. 585 milijuna. Afrika i Amerika dostigle su oko 65 % posjetitelja prije pandemije, a Azija i Pacifik samo 23 %, zbog jačanja pandemije uz prateća ograničenja. 

Iz UNWTO-a napominju i kako se i kineski turisti spremaju vratiti, što bi moglo ubrzati globalni i posebno regionalni oporavak turizma nakon nedavnog ukidanja ograničenja putovanja povezanih s COVID-19 u Kini, koja je 2019. bila najveće svjetsko izlazno tržište. Ipak, za obnovu putovanja iz Kine naglašavaju da će ovisiti i o dostupnosti i cijeni avioputovanja, viznim propisima i ograničenjima vezanim uz COVID-19 u odredištima.

Istovremeno, snažna potražnja iz SAD-a, potpomognuta jakim američkim dolarom nastavlja se prema svim regijama u svijetu, a najviše prema Europi, čiji bi turizam mogao imati koristi i zbog slabijeg eura u odnosu na dolar.

Više pročitajte ovdje.

Izvor: HINA / Index

Foto: UNWTO