Za obuku i certificiranje održivosti odabrano 12 hrvatskih agencija

U sklopu EU projekta SUSTOUR odabrano 627 malih i srednjih poduzeća iz 35 zemalja

U sklopu SUSTOUR projekta koji se financira u okviru COSME programa Europske komisije, među 627 odabranih malih i srednjih poduzeća prijavljenih za sudjelovanje u programu tehničke podrške za provedbu praksi održivosti u poslovanju, odabrano je čak 12 hrvatskih turističkih agencija i turoperatora.

Javni poziv pokrenut je u ožujku ove godine s ciljem odabira najmanje 175 malih i srednjih poduzeća (MSP-ova) kojima bi, s ciljem unaprjeđenja njihove održivosti u poslovanju, bio omogućen pristup sveobuhvatnim programima podrške. Na poziv se odazvalo čak 740 MSP-ova iz cijele Europe te je nakon provedbe selekcijskog postupka odabrano njih 627 iz 35 zemalja. Odabrani turoperatori i turističke agencije mogli su se odlučiti za certifikaciju održivosti i/ili za podršku u provedbi inovativnih praksi u upravljanju svojim lancima dobavljača.

„Drago nam je što postoji toliki interes europskih turoperatora i turističkih agencija za održive modele poslovanja i  za postizanje veće održivosti u lancima opskrbe. Odlučili smo prihvatiti trostruko više tvrtki u program tehničke podrške nego što je prvobitno planirano kako bismo omogućili da što više tvrtki ima koristi od projekta”, rekao je Naut Kusters, direktor ECEAT-a i voditelj SUSTOUR projekta.

Odabrane agencije će već ovaj mjesec započeti svoje sudjelovanje u programu podrške koji uključuje kombinaciju inovativnih online treninga, višednevnih treninga u učionici, intenzivnog podučavanja (grupnog i individualnog) kao i od peer-to-peer učenja – a sve pod palicom odabranih stručnjaka za održivi turizam. Već u sklopu prijave agencije su imale mogućnost izabrati vrstu željene podrške. U izboru između dobivanja potpore za Travelife certificiranje ili potpore u smislu poboljšanja specifičnih područja, kao što su upravljanje ugljikom, plastikom i opskrbnim lancem ili certificiranje obalnih izleta, u slučaju Hrvatske, prevladao je interes za Travelife certificiranjem.

„Održivo poslovanje oduvijek je bilo u fokusu rada Udruge hrvatskih putničkih agencija i veseli nas što je čak 12 hrvatskih turističkih agencija odabrano za sudjelovanje u programima obuke. Radi se o još jednom važnom iskoraku agencija prema održivijem razvoju turizma u našoj zemlji”, rekao je Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e.

U sklopu dolazećih europskih  turističkih sajmova bit će organizirana razna događanja kako bi se odabranim turističkim agencijama omogućila razmjena iskustava i dobrih praksi te dodijelile nagrade onim tvrtkama koje će stjeći certifikate kroz SUSTOUR projekt.

Popis odabranih turističkih agencija i turoperatora dostupan je na sljedećoj web stranici: https://www.travelife.info/sustour/index.php?act=news.

***

SUSTOUR je COSME projekt kojeg financira EU, a čiji je cilj daljnji razvoj alata i standarda koji će pomoći turoperatorima i turističkim agencijama da poboljšaju svoju održivost. Udruga hrvatskih putničkih agencija jedan je od partnera projektaZa mala i srednja poduzeća u okviru poziva osiguran je proračun od gotovo 600.000 € za provedbu opsežnog programa obuke i certificiranja.

Kontakt:

Neda Lušić, koordinatorica SUSTOUR projekta, UHPA - neda.lusic@uhpa.hr

Izvor: ECEAT / UHPA