Prve radionice projekta „Turistički sektor i uloga socijalnog dijaloga“

Održane su 11. i 12. veljače 2019. u Zagrebu

U prostorijama STUH-a 11. i 12. veljače 2019. svjetlo dana ugledale su prve radionice projekta „Turistički sektor i uloga socijalnog dijaloga“. Polaznici prvog dana radionice, djelatnici partnerskih organizacija na projektu iz STUH-a, UPUHH-a, UHPA-e, KUH-a, OMH-a i HFHS-a, upoznali su se s temama uvod u socijalni dijalog, sektorske politike te socijalni dijalog na nacionalnoj razini. Predavanja je polaznicima održao dinamični dvojac koji se sastojao od Nataše Novaković, predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i Maje Pokrovac, direktorice interesne udruge obnovljivih izvora energije i predsjednice Hrvatskog društva lobista.

Na radionici je bilo riječi o međunarodnim konvencijama i preporukama Međunarodne organizacije rada (MOR), kao i  o povijesti socijalnog dijaloga i formiranje Socijalnih vijeća.

Polaznici su vješto asimilirali razliku između bipartitnog socijalnog dijaloga, koji je formiran od predstavnika dviju strana, poslodavaca i sindikata, a koji institucionalni kamen temeljac pronalazi u sektorskim vijećima, za razliku od o tripartitnog socijalnog dijaloga koji uz spomenute dvije strane uključuje i Vladu kao treću, a institucionalni kamen temeljac pronalazi u formiranom radu tijela Gospodarskog socijalnog vijeća.

Drugi dana bio je posvećen tripartitnom socijalnom dijalogu, a savladavši ulogu bipartitnog i tripartitnog socijalnog dijaloga u kolektivnim pregovorima te naučivši osnove kolektivnog pregovaranja, polaznici radionice su u dva zasebna tima odradili simulacije tripartitnog pregovaranja, a kako bi se okušali u pregovaračkim situacijama.

Obzirom da je upravo STUH prijavitelj projekta „Turistički sektor i uloga socijalnog dijaloga“ te obzirom na neaktivnost socijalnog vijeća u RH, postavlja se pitanje je li moguće uspostaviti novu, bliskiju suradnju socijalnih partnera i Vlade RH? Projekt je tek u povojima no već je odškrinuo vrata nerazriješenih odnosa i prekida suradnje. Dovoljno je prostora u projektu da se pokuša rasvijetli odgovor na staro pitanje i postaviti novo o mogućnosti uspostavljanja boljih odnosa s novom Vladom RH već sada ili će bolji odnosi ipak čekati parlamentarne izbore.

Više pročitajte ovdje.

Izvor: UPUHH