Uspostava jedinstvene komunikacijske platforme u turističkom sektoru

Uspješno dovršena provedba projekta Turistički sektor i uloga socijalnog dijaloga

Projekt “Turistički sektor i uloga socijalnog dijaloga” u kojem je Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) sudjelovala kao jedan od partnera započeo je s provedbom u listopadu 2018. s namjerom edukacije socijalnih partnera u turističkom sektoru za socijalni dijalog.

Ideja projekta koji je okupio Sindikat turizma i usluga Hrvatske i vodeće udruge u turizmu proizašla je iz osluškivanja potrebe struke za unificiranim standardima komunikacije s namjerom da se kroz specijalizirane edukacije o sektorskim politikama i komunikacijskim vještinama potakne i ojača glas socijalnih partnera odnosno poslodavaca i struke kako bi zajedno mogli ponuditi prijedloge rješenja za odabrane sektorske politike. Socijalni dijalog kao temelj europske socijalne politike pomaže stvaranju dostojanstvenih radnih uvjeta, unapređenju radnog zakonodavstva te razvoju socijalnog partnerstva kao alata za ostvarivanje svima zajedničkih ciljeva poput otvaranja novih radnih mjesta, razvoja boljeg životnog standarda i gospodarskog rasta.

Kako bi povećali učinkovitost ljudskih potencijala u partnerskim organizacijama, kroz 18 mjeseci održano je 7 edukacijskih radionica na kojima se učilo o socijalnom dijalogu u Hrvatskoj i Europi te su predstavnicima partnerskih organizacija nakon provedenog osposobljavanja dodijeljeni certifikati. U sklopu provedenih edukacija, izvršene su dubinske analize trenutnih pozicija sektora u odnosu na industrijske odnose, destinacijski menadžment i kolektivno pregovaranje a temeljem istih utvrđeni prijedlozi za buduće aktivnosti i djelovanja.

U sklopu projekta održan je okrugli stol s predstavnicima javnoga sektora u čijem radu su sudjelovali i predstavnici Ministarstva turizma, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te Instituta za turizam. Sudionici su pozdravili inicijativu udruga i nužnost otvaranja ključnih pitanja od zajedničkog interesa sektora te naglasili važnost turističkog sektora za cjelokupno gospodarstvo.

Također, projektni partneri su se u sklopu studijskog putovanja u Briselu susreli s predstavnicima vodećih EU asocijacija u turizmu te sudjelovali na okruglom stolu s ciljem uspostave jedinstvene komunikacijske platforme između nacionalnih i europskih dionika. U briselskom sjedištu krovne asocijacije hotelijera – HOTREC-u, okupili su se predstavnici EYCA-e (European Youth Card Association), EFCO&HPA-e (European Federation of Campingsite Organisations and Holiday Park Associations) i ECTAA-e (European Travel Agents' and Tour Operators Association). Na poziv UHPA-e, radionici se u ime ECTAA-e odazvala i zamjenica glavnog tajnika ECTAA-e gospođa Christina Russe. Osvrtom na djelovanje ECTAA-e u kontekstu dinamičnih uvjeta poslovanja turističkih agencija, Russe je istaknula važnost koordiniranog nastupa dionika koji dijele zajedničke ciljeve, ujedno pozdravljajući inicijativu hrvatskih udruženja i sindikata na ovome projektu.

U sklopu zadnje projektne aktivnosti - javnog socijalnog dijaloga s predstavnicima Ministarstva turizma, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Instituta za turizam i Hrvatske turističke zajednice - predstavljene su tri studije proizašle iz projekta: industrijski odnosi, turistička destinacija i uloga pregovaračkih vještina za socijalni dijalog koje su osim analize stanja iznjedrile  i definirale prostor za djelovanje.

“Projekt Turistički sektor i uloga socijalnog dijaloga nije samo ispunio nego je i nadmašio naša očekivanja. Osim uspješne realizacije svih projektnih aktivnosti koje smo si zadali s ciljem unapređenja kvalitete socijalnog dijaloga u Hrvatskoj, uspostavljena je jedinstvena komunikacijska platforma koja će doprinijeti kvalitetnoj i, vjerujem, dugoročnoj suradnji s našim partnerima, vodećim strukovnim udrugama u turizmu i Sindikatom turizma i usluga Hrvatske. Ovaj projekt nas je istovremeno i zbližio i identificirao zajedničke interese i potrebe s kojima ćemo zajedničkim snagama uloviti u koštac u nadolazećem, po svemu sudeći, izazovnom razdoblju za hrvatski turizam “, istaknula je Ivana Maltar, direktorica UHPA-e.

Projekt Turistički sektor i uloga socijalnog dijaloga financirala je Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF), Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali za razdoblje 2014. – 2020., Jačanje socijalnog dijaloga – faza III. 

Nositelj projekta bio je Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) koji je uza se okupio vodeće udruge iz sektora turizma: Udrugu hrvatskih putničkih agencija (UHPA), Udrugu poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), Kamping udruženje Hrvatske (KUH), Hrvatski ferijalni i hostelski savez (HFHS) te Nacionalnu udrugu obiteljskih i malih hotela (OMH).

Vrijednost projekta bila je 1,4 milijuna kuna, a financiran je putem bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda, u sklopu programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“

Više informacija dostupno je na internetskoj stranici www.strukturnifondovi.hrwww.esf.hr

Izvor: UHPA