In cultura veritas: „Okus vina – dodir baštine“

Održana studijska tura na Zelinskoj i Plešivičkoj vinskoj cesti

U četvrtak, 2. srpnja 2020. održana je studijska tura na Zelinskoj i Plešivičkoj vinskoj cesti kojom je promovirana kulturna i vinska ponuda ovog dijela Zagrebačke županije. Tura je provedena kao dio prekograničnog projekta In cultura veritas, sufinanciranog iz Programa suradnje Interreg V-A Slovenija Hrvatska 2014.-2020. Projekt se, osim na području Zagrebačke županije, provodi i na području subregije Obsotelje i Kozjansko u Sloveniji. U provedbi projekta sudjeluju tri partnera iz Hrvatske: Zagrebačka županija (vodeći partner), Muzejski dokumentacijski centar i Udruga hrvatskih putničkih agencija te tri partnera iz Slovenije: Razvojna agencija Sotla, Općina Šmarje pri Jelšah i Kmetijsko gozdarski zavod Maribor. Kao glavni rezultat projekta partneri su osmislili i razvili novu prekograničnu turističku destinaciju koja po prvi put na inovativan način povezuje i objedinjuje višestoljetnu tradiciju proizvodnje vina i bogatu kulturnu baštinu ovog područja. Cjelovita ponuda destinacije dostupna je u digitalnom katalogu na www.inculturaveritas.eu

Cilj ture je bio predstaviti novu destinaciju putničkim i marketinškim agencijama, novinarima i ostalim relevantnim dionicima iz sektora turizma, kako bi je uvrstili u svoje poslovanje i promovirali među širom javnosti, a posebice među ljubiteljima vina, gastronomije, prirodnih ljepota i kulturne baštine.

Oko 20 sudionika ture je imalo priliku posjetiti nekoliko izletišta i vinarija na području Svetog Ivana Zeline i Jastrebarskog. U okruženju prekrasnih vinograda i vinskih kleti, vrijedni vinari su im ponudili domaće gastronomske delicije, zanimljivim pričama ih uveli u svijet proizvodnje svojih vina i sljubili ih s ponuđenom hranom. Kulturni sadržaj ture obogaćen je posjetom Gradskom muzeju i galeriji Jastrebarsko, gdje se čuvaju brojni predmeti povezani s tradicijom proizvodnje vina na Plešivici. Sudionike je kroz cijelu turu vodila pratiteljica kostimirana u lik Marije Jurić Zagorke, čiji život i rad je  neraskidivo vezan uz područje Zagrebačke županije.

Izvor: UHPA